maandag 14 januari 2008

Zonlicht beschermt tegen kanker

Zonnecrème met UVA-filter blijft aangeraden.

Ondanks het risico op huidkanker, moeten wij wel degelijk in de zon lopen of liggen. Want we hebben zon nodig voor de aanmaak van vitamine D, dat niet alleen botproblemen, maar ook kanker zou kunnen voorkomen.
Vooral tumoren in de borsten, longen, darmen en prostaat worden tegengehouden door vitamine D, maar ook de melanomen, ontstaan door de zon, zouden kunnen worden bestreden door de zon.
UV-onderzoekers
Het onderzoek werd uitgevoerd door het team rond de Amerikaan Richard Setlow, die eerder al bewees dat UV-straling dna-schade kan veroorzaken zodat melanomen ontstaan. Volgens de onderzoekers wegen de voordelen van de zon echter zwaarder door dan de nadelen.
Oorzaak én bestrijding
Uit hun studie bleek dat Australiërs 3,4 keer meer vitamine D produceren dan Britten. Zij hebben ook meer kans op huid- en andere kankers, maar ze overleven het ook meer. Dat betekent dat de zon een belangrijke rol speelt in het verslaan van kanker.
"In eerdere onderzoeken bleek al dat wie gediagnosticeerd werd met kanker in de zonnigste periode, het meest kans op overleven had," aldus Setlow.
Nieuw soort zonnecrème
Toch willen ze de schadelijke effecten van de zon zeker niet ontkennen. Daarom stellen de zonnecrèmesector voor om crèmes te maken die beschermen tegen de kankerverwekkende UVA-stralen, en de UVB-stralen, door het lichaam omgezet in vitamine D, doorlaten.
Bovendien is de hoeveelheid zon die je nodig hebt om vitamine D aan te maken (een kwartiertje per dag) behoorlijk wat minder dan de hoeveelheid nodig om te verbranden, en dus huidkanker te veroorzaken.
Conclusie? Hou van de zon, maar met mate. Smeer goed en regelmatig in met een crème die de gevaarljke UVA-stralen tegenhoudt en vermijdt verbranding. Wees niet bang om in de schaduw te zitten of je lichaam wat meer te bedekken. Voor de aanmaak van vitamine D zijn blote armen, schouders en het gezicht al voldoende.
redactie@http://demorgen.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten