dinsdag 15 januari 2008

Nieuw hart gecreëerd uit dood weefsel

Wetenschappers hopen in de toekomst een dood mensenhart tot leven kunnen wekken
Wetenschappers van de universiteit van Minnesota hebben het hart van een overleden rat weer laten kloppen door er cellen van een pasgeboren rat in te spuiten.
De onderzoekers onder leiding van Dr. Doris Taylor hebben alle cellen van het hart van een dode rat verwijderd, waardoor alleen de tussenliggende materie overbleef. Daarin hebben ze nieuwe hartcellen van pasgeboren ratten geïnjecteerd.
Binnen twee weken begon het hart weer te kloppen en kon een kleine hoeveelheid bloed rond kon pompen.
Orgaantransplantaties
Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine en biedt mogelijk uitkomst voor orgaantransplantaties in de toekomst. De techniek zorgt ervoor dat een lichaamseigen hart kan worden gemaakt, waardoor de kans dat het lichaam het orgaan afstoot veel kleiner is. Zware medicatie, die weer tot nieuwe kwalen kunnen leiden, zijn hierdoor overbodig.
De wetenschappers hebben in dit onderzoek geen gebruik gemaakt van stamcellen, maar willen dat in de toekomst wel gaan doen, omdat de methode dan ook toepasbaar is op andere organen. Voor dit onderzoek hebben zij gebruik gemaakt van voorlopercellen, onrijpe cellen die na de geboorte bij dieren voorkomen.
Menselijk hart
In een interview met The New York Times legt dr. Taylor uit dat met aanpassingen van de methode, de wetenschappers een menselijk hart zouden kunnen groeien, door stamcellen van het beenmerg van een patiënt te plaatsen in een geprepareerd dood hart.
redactie@elsevier.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten