donderdag 31 januari 2008

Koningin Beatrix is 70 jaar

De Nederlandse koningin Beatrix is donderdag 70 jaar geworden. Premier Jan Peter Balkenende hield woensdagavond een televisietoespraak naar aanleiding van de verjaardag van Beatrix, die al sinds april 1980 op de troon zit.
Beatrix werd op 30 april 1980 ingehuldigd als Koningin der Nederlanden in opvolging van haar moeder koningin Juliana. Ze wordt geroemd wegens haar professionele, maar enigszins afstandelijke koningschap.
Wekelijks heeft ze een ontmoeting met de Nederlandse premier. Ze is bij het grote publiek ook bekend wegens haar kersttoespraken en de troonrede.
"Koningin Beatrix symboliseert onze nationale eenheid. Ze weet mensen en groepen met elkaar te verbinden en zo bij te dragen aan meer onderling begrip in onze samenleving", aldus Balkenende.
"Koningin Beatrix staat midden in de Nederlandse samenleving", aldus de premier. Op 6 oktober 2002 overleed haar man, prins Claus. Al enige tijd wordt er gespeculeerd over het aftreden van Beatrix ten gunste van haar zoon, kroonprins Willem-Alexander.
redactie@knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten