woensdag 30 januari 2008

Joint veel schadelijker dan een sigaret

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland zien een longkanker-epidemie onder wietrokers. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat het roken van wiet kanker kan veroorzaken, maar voor het eerst is de connectie met longkanker zo duidelijk.
In een artikel in the European Respiratory Journal, een vaktijdschrift voor longartsen, beschrijven de artsen waarom wiet zo gevaarlijk is. Een joint bevat twee keer zoveel kankerverwekkende stoffen als een sigaret. En doordat joints vaak zonder filter gerookt worden komen er meer schadelijke stoffen in de longen terecht. De rook wordt ook nog eens dieper geïnhaleerd en blijft langer in de longen dan sigarettenrook. Daardoor worden er meer schadelijke stoffen opgenomen in het lichaam.
De onderzoekers onderzochten 79 longkankerpatiënten om de grootste risicofactoren te vinden. Naast familiegeschiedenis en beroepen werd ook gevraagd naar roken, drank en drugsgebruik. En wat bleek, als mensen tien jaar lang 1 joint per dag, of vijf jaar lang 2 joints per dag roken, hebben ze 5,7 keer meer kans om longkanker te krijgen.
De onderzoekers vinden het vreemd dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar wietrook terwijl zoveel aandacht wordt besteed aan sigarettenrook. Wiet kan volgens hen de oorzaak zijn van 1 op de 20 longkankergevallen in Nieuw Zeeland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten