donderdag 31 januari 2008

Koningin Beatrix is 70 jaar

De Nederlandse koningin Beatrix is donderdag 70 jaar geworden. Premier Jan Peter Balkenende hield woensdagavond een televisietoespraak naar aanleiding van de verjaardag van Beatrix, die al sinds april 1980 op de troon zit.
Beatrix werd op 30 april 1980 ingehuldigd als Koningin der Nederlanden in opvolging van haar moeder koningin Juliana. Ze wordt geroemd wegens haar professionele, maar enigszins afstandelijke koningschap.
Wekelijks heeft ze een ontmoeting met de Nederlandse premier. Ze is bij het grote publiek ook bekend wegens haar kersttoespraken en de troonrede.
"Koningin Beatrix symboliseert onze nationale eenheid. Ze weet mensen en groepen met elkaar te verbinden en zo bij te dragen aan meer onderling begrip in onze samenleving", aldus Balkenende.
"Koningin Beatrix staat midden in de Nederlandse samenleving", aldus de premier. Op 6 oktober 2002 overleed haar man, prins Claus. Al enige tijd wordt er gespeculeerd over het aftreden van Beatrix ten gunste van haar zoon, kroonprins Willem-Alexander.
redactie@knack.be

woensdag 30 januari 2008

Joint veel schadelijker dan een sigaret

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland zien een longkanker-epidemie onder wietrokers. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat het roken van wiet kanker kan veroorzaken, maar voor het eerst is de connectie met longkanker zo duidelijk.
In een artikel in the European Respiratory Journal, een vaktijdschrift voor longartsen, beschrijven de artsen waarom wiet zo gevaarlijk is. Een joint bevat twee keer zoveel kankerverwekkende stoffen als een sigaret. En doordat joints vaak zonder filter gerookt worden komen er meer schadelijke stoffen in de longen terecht. De rook wordt ook nog eens dieper geïnhaleerd en blijft langer in de longen dan sigarettenrook. Daardoor worden er meer schadelijke stoffen opgenomen in het lichaam.
De onderzoekers onderzochten 79 longkankerpatiënten om de grootste risicofactoren te vinden. Naast familiegeschiedenis en beroepen werd ook gevraagd naar roken, drank en drugsgebruik. En wat bleek, als mensen tien jaar lang 1 joint per dag, of vijf jaar lang 2 joints per dag roken, hebben ze 5,7 keer meer kans om longkanker te krijgen.
De onderzoekers vinden het vreemd dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar wietrook terwijl zoveel aandacht wordt besteed aan sigarettenrook. Wiet kan volgens hen de oorzaak zijn van 1 op de 20 longkankergevallen in Nieuw Zeeland.

dinsdag 29 januari 2008

Verrassend grote invloed van erfelijkheid op gedrag en gezondheid

Jenna & Barbara Bush
Hoe sterk is de invloed van genetische aanleg op ziekte en gezondheid? Waarom worden er meerlingen geboren, hoeveel worden er geboren en wat zijn hun eigenschappen? In het boek Tweelingonderzoek. Wat meerlingen vertellen over de mens dat 13 februari aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam wordt gepresenteerd komen deze en meer vragen over meerlingen aan bod. Het boek staat onder redactie van prof. dr. Dorret Boomsma, hoogleraar Biologische Psychologie aan de VU. Bij de presentatie zal naar verwachting een grote groep tweelingen aanwezig zijn.
Aan het boek Tweelingonderzoek hebben totaal 31 onderzoekers meegeschreven. Zij presenteren nu hun bevindingen voor geïnteresseerde buitenstaanders in een publieksboek waaraan ook buitenlandse onderzoekers hebben bijgedragen. Prof. dr. Dorret Boomsma, samensteller van het boek, ontving in 2001 een Spinozapremie en beheert het Nederlands Tweelingenregister (NTR) dat gegevens bevat van circa 55.000 mensen.
Aan de hand van onderzoek naar meerlingen kunnen wetenschappers uitspraken doen over erfelijkheid. Verrassend is bijvoorbeeld te lezen hoezeer allerlei aspecten van het menselijk bestaan - denk aan leefgewoonten als roken en drinken, maar ook aan persoonlijkheid, intelligentie, depressie, migraine en hart- en vaatziekten - sterk bepaald worden door genetische aanleg, veel sterker dan mensen zich gewoonlijk bewust zijn.
Zo wordt in het boek een onderzoek beschreven over aanleg voor overgewicht. Daaruit blijkt dat bij gelijke verhoging van het aantal toegediende calorieën en bij gelijke lichaamsbeweging sommige tweelingparen slechts 4 kilo aankwamen en anderen wel 14, een verschil dat verklaard wordt door de erfelijke aanleg voor overgewicht. Dit geeft bijvoorbeeld aan dat de actuele discussie over het bestraffen van 'risicogedrag' genuanceerd benaderd moet worden.

maandag 28 januari 2008

Mannen langer voor spiegel dan vrouwen

Mannen staan langer voor de spiegel dan vrouwen. Waar vrouwen gemiddeld dertien minuten per dag aandacht aan hun uiterlijk besteden, zijn mannen dagelijks een kwartier kwijt aan scheren, het in model brengen van hun haar en het aanbrengen van smeersels. Dat blijkt volgens scheermesjesfabrikant Gillette uit onderzoek. De kritiek die veel mannen hebben op de tijd die vrouwen aan haren kammen en optutten besteden, komt hiermee ter discussie te staan.
Volgens Gillette is geen enkel andere man binnen Europa langer dan de vrouw bezig met optutten dan de Nederlandse man. Scheren heeft de hoogste prioriteit, al zijn vrijgezelle mannen doorgaans beter geschoren en meer opgedirkt dan mannen met een vaste relatie.
In internationaal perspectief stelt het kwartier uiterlijke verzorging overigens weinig voor: het levert slechts een plek in de grijze middenmoot van ijdeltuiten op. Duitsers zijn het langst in de badkamer te vinden: met 24 minuten uiterlijke verzorging per dag laten zij de Nederlandse mannen ver achter zich. Na de Duitse volgen de Spaanse, Portugese en Italiaanse mannen. De Italiaanse mannen zijn wel het meest succesvol in het optutten. Achttien minuten per dag hebben de Italiaanse mannen volgens Gillette nodig om als meest verzorgde mannen van Europa door het leven te gaan.
redactie@DePers.nl

zondag 27 januari 2008

Psychische problemen vaak taboe bij jonge mensen

Slechts één op de drie jonge mensen met psychische problemen zoekt hulp. Dat concludeert psychologe Kathleen Vanheusden in een proefschrift waarop ze woensdag promoveert aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.
Van de mensen van negentien tot 32 jaar heeft 16 procent professionele hulp nodig. Het gros van die groep laat de hulpverlening links liggen omdat de mensen, volgens de promovenda, hun probleem ontkennen of onderschatten.
Het kan volgens haar ook zijn dat de jongere niet gelooft dat de psychische hulp werkt. Met name allochtone jongeren zouden minder aankloppen bij GGZ-instellingen. De promovenda pleit voor meer voorlichtingscampagnes.
(c) ANP

zaterdag 26 januari 2008

Calciumtabletten vergroten kans op hartaanval

Het slikken van calciumtabletten ter voorkoming van botontkalking kan het risico op een hartaanval verdubbelen. Dat blijkt uit een publicatie van het British Medical Journal.
Volgens de onderzoekers kan extra calcium leiden tot calciumafzetting in de slagaders, waardoor de kans op een hartaanval toeneemt. Onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht denken echter dat ook gebrek aan vitamine K2 hierbij een rol kan spelen, aangezien volwassenen doorgaans niet genoeg vitamine K binnenkrijgen om aderverkalking te voorkomen.
Sinds 2000 verdrievoudigde het gebruik van calciumtabletten. Veel vrouwen slikken die om de dichtheid van het bot te verbeteren en zo minder kans te lopen op een botbreuk.
redactie@telegraaf.nl

vrijdag 25 januari 2008

Meeste pokeraars niet verslaafd

De meeste pokerfans hebben geen last van verslavingsverschijnselen; zij spelen vooral voor de lol en niet om het gokken zelf.

Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Universiteit Twente en Tactus Verslavingszorg. Zij ondervroegen 589 pokerspelers van diverse leeftijden. Van hen had 11 procent problemen gekregen door het pokeren, variërend van geldproblemen tot ernstige schuldgevoelens.
Ook is in het onderzoek bekeken wie de zogenaamde risicospelers zijn: dat zijn pokeraars die kans hebben verslaafd te raken aan het spel. Het gaat vooral om mannen die al meer dan vier jaar pokeren, minstens drie keer per week spelen en daarbij veel geld inzetten. Ook spelen zij het spel vooral op internet.
De meeste deelnemers aan het onderzoek zaten niet in die risicogroep. Voor degenen die wel gevaar lopen verslaafd te raken, stelden de onderzoekers enkele tips op om zichzelf in de hand te houden. Ze raden aan om niet te spelen om negatieve gevoelens te verjagen, af en toe pauze te nemen en jezelf een limiet te stellen voordat je aan een potje begint.
redactie@gezondheidsnet.nl

donderdag 24 januari 2008

Hartaanval door stress op het werk

Wanneer je veel last hebt van stress op de werkvloer, dan kan dat het risico op een hartaanval met tweederde verhogen. Ontspannen werknemers lopen dit extra risico niet.
Wanneer de werkdruk oploopt, stijgt het risico op coronaire hartziekten. Deze ernstige aandoeningen verstoren de doorbloeding van de hartspier. Artsen van het University College komen tot deze conclusie naar aanleiding van een langetermijnstudie. Sinds 1985 volgen zij meer dan 10.300 Londense werknemers. Niet alleen letten ze op de directe invloed van stress, maar ook ongezonde gewoonten die daar uit voorkomen; zoals ongezond eten, roken en drinken.
Een derde van alle problemen bleek voor te komen uit slechte leefgewoonten. Zij kregen daardoor last van het metabool syndroom: meer last van overgewicht, stofwisselingsproblemen, hoge bloeddruk en suikerziekte. Het effect bleek het duidelijkst bij mannen en vrouwen jonger dan vijftig. Vermoedelijk omdat oudere werknemers minder in stressvolle situaties worden ingezet.
redactie@gezondheidsnet.nl

woensdag 23 januari 2008

Mobiel op nachtkastje verstoort slaap

Wie zijn gsm op het nachtkastje legt, kan tot een uur essentiële slaap verliezen. Dat blijkt uit een Europees onderzoek. Onderzoekers ontdekten dat een groep mannen, vrouwen en ook kinderen die werden blootgesteld aan straling er langer over deden om in slaap te komen. Ook bleken ze tijdens de slaap minder diep te slapen.
Volgens de geleerden houdt de gsm-straling ons alertheidsniveau te hoog. Een deel van de proefpersonen had de volgende ochtend last van hoofdpijn en voelde zich depressief.

dinsdag 22 januari 2008

Acteur Heath Ledger (28) overleden

Weer een triest bericht in Showbizzland. Nieuws om haast kippenvel van te krijgen omdat het schokkend en onbegrijpelijk is dat er weer een acteur op vroege leeftijd is overleden. Het gaat hier om Heath Ledger, bekend van Brokeback Mountain.
De 28-jarige Australische acteur is namelijk dood gevonden in zijn appartement in New York. Zijn huishoudster heeft hem gevonden. Er lagen overal pillen, er wordt dan ook uitgegaan van een overdosis. Het is onduidelijk of het om zelfmoord gaat. Hij laat een tweejarige dochter achter die hij had met actrice Michelle Williams.

Zijn nieuwste film Batman: The Dark Knight,waarin hij de Joker speelde,moet zelfs nog verschijnen. Het is jammer en daardoor krijg ik steeds het idee dat roem daadwerkelijk destructief is voor velen.

maandag 21 januari 2008

Amsterdamse beurs diep in het rood

De AEX-index staat vandaag op fors verlies. Rond 13.00 uur was de index van de Amsterdamse beurs 6 procent gedaald tot circa 423 punten;daarna trokken de koersen weer iets aan.
Ook de andere Europese beurzen staan op enorme verliezen. Vorige week lieten de beurzen al de grootste verliezen zien sinds 2001.De AEX-index begon dit jaar op ongeveer 515 punten.
Vrijdag presenteerde president Bush een herstelplan voor de economie in de VS. Hij wil dit jaar 145 miljard dollar teruggeven aan de belastingbetalers. Het lijkt erop dat de beleggers weinig vertrouwen hebben in de maatregel.
redactie@nos.nl

zondag 20 januari 2008

Griep slaat dit jaar eerder toe

Veel Nederlanders zijn dit jaar al eerder door de griep geveld dan vorig jaar. In de tweede week van 2008 hadden 52 op elke honderdduizend mensen zich met griepklachten bij een huisarts gemeld.

Vorig jaar werd dit aantal pas in week zeven gehaald, meldt het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel vrijdag. Vooral 65-plussers en jonge kinderen zijn geveld door griep.
Het aantal griepslachtoffers is volgens Nivel in week twee wel gestegen, maar is er nog geen epidemie. Daarvan is pas sprake als twee weken achter elkaar meer dan vijftig op de honderdduizend Nederlanders ten prooi vallen aan het influenzavirus.
redactie@DePers.NL

zaterdag 19 januari 2008

Griepvirus overleeft soms ruim twee weken op bankbiljet

In opdracht van een Zwitserse bank is onderzoek gedaan naar de verspreiding van het griepvirus door bankbiljetten. Uit dit onderzoek is gebleken dat het griepvirus meer dan twee weken kan overleven op een bankbiljet.
Normaal gesproken overleeft een virus bij kamertemperatuur slechts enkele uren. In het onderzoek bleek dat, wanneer het virus in grote concentraties aanwezig was op oude bankbiljetten, het bij kamertemperatuur enkele dagen oud werd. Wanneer het virus zich met menselijk slijm vemengde, kon het wel twee en een halve week overleven.
Na deze bevindingen gaan de Zwitserse wetenschappers onderzoeken in hoeverre bankbiljetten het griepvirus daadwerkelijk kunnen verspreiden. Ze relativeren echter het risico, omdat het vooral virusdeeltjes in de lucht en in het contact tussen mensen zijn die tijdens een griepepidemie voor besmetting zorgen.
redactie@medinews.be

vrijdag 18 januari 2008

'Slechte' antidepressiva toch vaak op de markt

In veel studies naar de werking van antidepressiva blijken negatieve ontdekkingen te zijn weggemoffeld. Daardoor zijn er middelen op de markt, waarvan artsen niet weten dat ze niet goed werken.
Dat meldt het vakblad The New England Journal of Medicine naar aanleiding van een onderzoek. Een derde van de studies naar antidepressiva blijkt nooit te worden gepubliceerd in medische bladen; bij veel middelen komt dat omdat ze niet goed zouden werken of nare bijwerkingen hebben. Hierdoor zijn artsen niet goed op de hoogte.
In het onderzoek zijn 74 studies bekeken. Daarvan waren 36 stuks negatief of twijfelachtig over een antidepressivum. Slechts drie daarvan zijn toch openbaar gemaakt; elf waren zo geschreven dat het net leek of het middel prima zou werken.
Het is nog niet duidelijk wie ervoor zorgt dat dergelijke informatie niet naar buiten wordt gebracht. Dat kan volgens de onderzoekers liggen bij de medische bladen, die wellicht vooral positieve dingen willen melden. Ook kan de farmaceutische industrie een rol spelen.
redactie@gezondheidsnet.nl

donderdag 17 januari 2008

Thuis bewegen net zo goed als in sportschool

Een eenvoudig sportprogramma dat je thuis kunt doen, maakt net zo fit en gezond als uren sporten in de sportschool.

Volwassenen die twee keer per week twintig minuten 'marcheren' zoals bij aerobics, blijken zowel fysiek als psyschisch behoorlijk fit te zijn. Sportprogramma's in de sportschool bereiken vaak minder of hetzelfde.
Dat zeggen onderzoekers uit Japan. Zij onderzochten tweehonderd volwassenen tussen de 42 en 75 jaar. Een deel van hen deed veertig minuten per week thuis aan de loopoefening van aerobics. Ook probeerden zij meer stappen per dag te lopen. Een ander deel volgde een sportprogramma van twee uur per week in de sportschool.
Na 32 weken bleek de groep thuissporters net zo'n goede conditie en gezondheid te hebben als de groep sportschoolsporters. Mannen uit de thuissportgroep voelden zich psychisch zelfs beter. De vrouwen zeiden vooral hun algehele gezondheid als beter te ervaren.
redactie@gezondheidsnet.nl

woensdag 16 januari 2008

Acteur Brad Renfro (25) overleden

Faam heeft altijd een keerzijde. Soms met de dood als gevolg. Vandaag werd er maar kort aandacht besteed aan Brad Renford. Daarom plaats ik het artikel hieronder, met dank aan showbiznewz.nl.
Voormalig kindacteur Brad Renfro is op 25-jarige leeftijd overleden. Zijn lichaam werd dinsdagochtend aangetroffen in een woning in Los Angeles, waar hij samen met vrienden de nacht had doorgebracht. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt.
Renfro, die toen hij 12 was debuteerde in de thriller 'The client', heeft een geschiedenis van drugsgebruik. Zo bracht hij in 2006 twaalf dagen door in de cel voor rijden onder invloed van verdovende middelen. Ook zou hij hebben geprobeerd om heroïne te kopen. Volgens de politie is nog onduidelijk of drugs een rol speelden in zijn overlijden. "Een overdosis is een mogelijkheid, gezien zijn voorgeschiedenis, maar momenteel weten we alleen dat hij de voorgaande avond heeft gedronken", vertelde een woordvoerder van de politie aan het Amerikaanse tijdschrift People.
Begin vorig jaar schreef Renfro zich in voor een afkickprogramma. Onlangs rondde hij de opnamen af voor de film 'The informers', waarin ook Winona Ryder en Billy Bob Thornton meespelen.

dinsdag 15 januari 2008

Nieuw hart gecreëerd uit dood weefsel

Wetenschappers hopen in de toekomst een dood mensenhart tot leven kunnen wekken
Wetenschappers van de universiteit van Minnesota hebben het hart van een overleden rat weer laten kloppen door er cellen van een pasgeboren rat in te spuiten.
De onderzoekers onder leiding van Dr. Doris Taylor hebben alle cellen van het hart van een dode rat verwijderd, waardoor alleen de tussenliggende materie overbleef. Daarin hebben ze nieuwe hartcellen van pasgeboren ratten geïnjecteerd.
Binnen twee weken begon het hart weer te kloppen en kon een kleine hoeveelheid bloed rond kon pompen.
Orgaantransplantaties
Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine en biedt mogelijk uitkomst voor orgaantransplantaties in de toekomst. De techniek zorgt ervoor dat een lichaamseigen hart kan worden gemaakt, waardoor de kans dat het lichaam het orgaan afstoot veel kleiner is. Zware medicatie, die weer tot nieuwe kwalen kunnen leiden, zijn hierdoor overbodig.
De wetenschappers hebben in dit onderzoek geen gebruik gemaakt van stamcellen, maar willen dat in de toekomst wel gaan doen, omdat de methode dan ook toepasbaar is op andere organen. Voor dit onderzoek hebben zij gebruik gemaakt van voorlopercellen, onrijpe cellen die na de geboorte bij dieren voorkomen.
Menselijk hart
In een interview met The New York Times legt dr. Taylor uit dat met aanpassingen van de methode, de wetenschappers een menselijk hart zouden kunnen groeien, door stamcellen van het beenmerg van een patiënt te plaatsen in een geprepareerd dood hart.
redactie@elsevier.nl

maandag 14 januari 2008

Zonlicht beschermt tegen kanker

Zonnecrème met UVA-filter blijft aangeraden.

Ondanks het risico op huidkanker, moeten wij wel degelijk in de zon lopen of liggen. Want we hebben zon nodig voor de aanmaak van vitamine D, dat niet alleen botproblemen, maar ook kanker zou kunnen voorkomen.
Vooral tumoren in de borsten, longen, darmen en prostaat worden tegengehouden door vitamine D, maar ook de melanomen, ontstaan door de zon, zouden kunnen worden bestreden door de zon.
UV-onderzoekers
Het onderzoek werd uitgevoerd door het team rond de Amerikaan Richard Setlow, die eerder al bewees dat UV-straling dna-schade kan veroorzaken zodat melanomen ontstaan. Volgens de onderzoekers wegen de voordelen van de zon echter zwaarder door dan de nadelen.
Oorzaak én bestrijding
Uit hun studie bleek dat Australiërs 3,4 keer meer vitamine D produceren dan Britten. Zij hebben ook meer kans op huid- en andere kankers, maar ze overleven het ook meer. Dat betekent dat de zon een belangrijke rol speelt in het verslaan van kanker.
"In eerdere onderzoeken bleek al dat wie gediagnosticeerd werd met kanker in de zonnigste periode, het meest kans op overleven had," aldus Setlow.
Nieuw soort zonnecrème
Toch willen ze de schadelijke effecten van de zon zeker niet ontkennen. Daarom stellen de zonnecrèmesector voor om crèmes te maken die beschermen tegen de kankerverwekkende UVA-stralen, en de UVB-stralen, door het lichaam omgezet in vitamine D, doorlaten.
Bovendien is de hoeveelheid zon die je nodig hebt om vitamine D aan te maken (een kwartiertje per dag) behoorlijk wat minder dan de hoeveelheid nodig om te verbranden, en dus huidkanker te veroorzaken.
Conclusie? Hou van de zon, maar met mate. Smeer goed en regelmatig in met een crème die de gevaarljke UVA-stralen tegenhoudt en vermijdt verbranding. Wees niet bang om in de schaduw te zitten of je lichaam wat meer te bedekken. Voor de aanmaak van vitamine D zijn blote armen, schouders en het gezicht al voldoende.
redactie@http://demorgen.be/

zondag 13 januari 2008

Vrouwen liggen vaker wakker

Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slaapstoornissen als mannen. Ze trekken zich de dingen meer aan, merkt arts Karolien Weytjens van het slaaptrainingscentrum in het ziekenhuis van Hasselt.
De arts adviseert mensen 's avonds geen alcohol te drinken of slaappillen te nemen. Die ontregelen het slaapritme. Tv-kijken in bed is ook slecht.
"En lezen ook niet. En nadenken evenmin. Dat is echt heel slecht. Een bed dient enkel om te slapen en te vrijen", zegt de arts donderdag in krant Het Belang van Limburg.
(c) ANP

zaterdag 12 januari 2008

Seiya's TV-moment van hét jaar

Vanavond vanaf 20:30 uur op Nederland 1 wordt in de Amsterdam Convention Factory de winnaar bekend gemaakt van het TV-moment van 2007.

Er zijn 15 genomineerde TV-Momenten van 2007. Inmiddels is De Stemming gesloten. De beste kanshebbers volgens mij zijn Jochem Myer imiteert,de doedelzak en Teeuwen op de pijnbank.

Maar goed, het beste TV-moment van Seiya (niet genomineerd)moet wel het filmpje zijn van de ex-crimineel Steve Brown tegen Peter R. de Vries. Het maakt niet uit wie er nou wel of niet gelijk heeft, het zorgt in ieder geval voor een amusant filmpje waarin Brown tekeer gaat tegen De Vries. Hieronder valt het moment te bekijken, geniet er van!

Seiya's TV-moment van hét jaar: 2007

Steve Brown VS Peter R. de Vries

vrijdag 11 januari 2008

Risico op psychose goed te voorspellen

Het risico dat jongeren lopen om psychotisch te worden, is bijna tot 80 procent nauwkeurig te voorspellen.
Naast erfelijke factoren die al bekend waren, hebben onderzoekers ontdekt dat er meerdere voorspellers zijn. In totaal zijn ruim driehonderd jongeren onderzocht van gemiddeld 16 jaar oud.
Degenen die twee of drie van vijf bepaalde gedragingen vertoonden, bleken later vaak psychotisch te worden. Het gaat om gedrag als veel alleen op de kamer zitten, drugsgebruik, vreemde gedachten over zichzelf en paranoia. Ook de combinatie van onverklaarbaar dalende schoolcijfers en een familiegeschiedenis van psychoses is een risicofactor.
Het hangt van de combinatie van gedragingen af hoe voorspelbaar het risico op psychose is, maar dit kan oplopen tot 80 procent.
Bij twee of meer voorspellers is snel ingrijpen nodig, vinden de onderzoekers. Op die manier kan het ontstaan van een psychotische stoornis nog worden voorkomen.
redactie@gezondheidsnet.nl

donderdag 10 januari 2008

Depressiviteit niet altijd adequaat onderkend

Hulpverleners herkennen in slechts een op de acht gevallen manisch-depressiviteit, ongeacht de ernst van de klachten.
Dat blijkt uit onderzoek waarop psychiater Eline Regeer volgende week woensdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een op de twintig Nederlanders (5,2 procent) lijdt aan manisch-depressiviteit. Zij kampen met beperkingen in hun functioneren, melden een verminderde kwaliteit van leven en blijven aanzienlijk vaker ziek thuis.
Manisch-depressiviteit (ook wel bipolaire stoornis) leidt tot zeer wisselende gemoedstoestanden. Nu eens voelt de patiënt zich langere tijd bijzonder goed, dan weer is hij somber en teruggetrokken. Alleen mensen die zelf erkennen dat ze aan een deze stoornis lijden, worden adequaat behandeld, blijkt uit het onderzoek.
De onderzoekster stelt dat erkenning en acceptatie van de stoornis door de patiënt zelf de belangrijkste factor is bij het zoeken van hulp en het krijgen van een behandeling. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de acceptatie van en kennis over de aandoening. Ook de maatschappelijke kosten mogen niet uit het oog worden verloren. De gemiddelde kosten per patiënt per jaar bedragen 3629 euro, wordt in het onderzoek becijferd.
redactie@http://www.refdag.nl

woensdag 9 januari 2008

Dutje blijkt goed voor geheugen

Overdag een dutje doen verbetert het lange termijngeheugen. Wie overdag anderhalf uur slaapt, presteert in de uren erna beter dan wie geen dutje doet.
Dat zeggen onderzoekers die het effect van slapen op de hersenen hebben onderzocht. Het effect van een middagdutje was vooral zichtbaar bij het lange termijngeheugen. Daarin is opgeslagen hoe je bepaalde dingen moet doen en wat je hebt gedaan.
De onderzoeksgroep die tussen de middag anderhalf uur sliep, bleek bepaalde oefeningen beter uit te voeren dan de groep die de hele dag wakker bleef. Het aantal uren nachtrust had geen invloed op de prestaties: na een nacht slapen deden beide groepen de oefeningen even goed.
Uit een ander experiment bij dezelfde mensen bleek dat degenen die een dutje hadden gedaan, zich de volgende dag ook meer konden herinneren dan de anderen.

dinsdag 8 januari 2008

Voedingscentrum: Zoek naar energiebalans

Energiebalans is de centrale term in een campagne die het Voedingscentrum vandaag lanceert. Met dat begrip wil het Voedingscentrum het belang van een goed evenwicht tussen gezond eten en bewegen benadrukken
Als je in gezonde energiebalans bent, hoef je niet te lijnen of te piekeren over je gewicht, zegt het Voedingscentrum. Zorg dat je altijd iets gezonds bij je hebt, voor als je plotseling trek krijgt, is een advies van het centrum in de campagne.
(ANP)

maandag 7 januari 2008

Onze hersenen blijven langer goed dan we dachten

Volgens nieuw onderzoek klopt er niets van de als onaantastbaar beschouwde theorie dat de menselijke intelligentie tussen 18 en 26 jaar een piek bereikt en daarna bergafwaarts gaat, zo schrijft de Sunday Times. Integendeel, onze hersencapaciteit blijft stabiel en wordt in sommige opzichten zelfs groter naarmate we ouder worden.
Dat blijkt uit een studie die werd verricht door Lars Larsen, een psycholoog die is verbonden aan de Deense universiteit van Aalborg. Zijn onderzoeksploeg boog zich over de dossiers van 4.300 Amerikaanse oud-militairen. De conclusies, die werden gepubliceerd in het vakblad 'Intelligence', geven aan dat echte veranderingen in de menselijke intelligentie zowel duidelijker als complexer zijn dan tot nog toe werd gedacht, en dat ons denkvermogen geen hoogtepunt bereikt tijdens tussen 19 en 26 jaar, maar in feite redelijk stabiel blijft tijdens het hele leven. Waarmee een aantal veronderstellingen waarvan werkgevers, beleidsmakers en onderwijskringen uitgingen in één klap worden ondermijnd.
redactie@http://www.knack.be/

zondag 6 januari 2008

Computer leest gedachten

Wetenschappers van de universiteit van Pittsburgh hebben een methode ontwikkeld waarmee een computer onze gedachten kan lezen.
Tekeningen
De onderzoekers lieten tekeningen zien aan proefpersonen, terwijl een geavanceerde MRI-scanner registreerde welke delen van het brein reageerden bij het zien van de plaatjes. Aan de hand van de data van de scanner kon de computer dan 97 procent nauwkeurig zien aan welk van de tien plaatjes testpersonen dachten.

Hersenen
Op de plaatjes stonden verschillende soorten gereedschap, zeer simpel getekend. Toch werken diverse delen van de hersenen om de informatie te verwerken, schrijft de Daily Mail. "We kunnen gedachten nu associëren met plaatjes, woorden en binnenkort hele zinnen", vertelt een onderzoeker.

Autisme
Met deze technologie kan al op korte termijn baanbrekend onderzoek gedaan worden naar bijvoorbeeld autisme.
redactie@http://demorgen.be/

zaterdag 5 januari 2008

Goed voornemen lukt vooral de eerste keer

Goede voornemens hebben de grootste kans van slagen als je ze voor de eerste keer hebt en er actief mee bezig gaat.
Dat zegt onderzoeker Roos Vonk van de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens haar hebben veel Nederlanders last van het zogenaamde 'valse hoop-syndroom' als het gaat om goede voornemens: zij nemen zich elk jaar hetzelfde voor, maar weten van binnen eigenlijk al dat het niet gaat lukken.

Vonk onderzocht 2200 mensen. Meer dan de helft had goede voornemens, zoals niet meer roken, afvallen of meer bewegen. Degenen die dit voor het eerst probeerden, hadden meer succes dan degenen die het goede voornemen al eerder hadden gehad. In totaal hield slechts 24 procent zich aan het goede voornemen.Ook bleek dat voornemens die te maken hebben met iets wél doen, beter vol worden gehouden dan voornemens om met iets te stoppen.
redactie@zorgkrant.nl

vrijdag 4 januari 2008

Britney Spears op rand van afgrond

Dat het niet goed gaat met Britney Spears was al langer bekend. Alleen is ze gisternacht totaal door het lint gegaan. Ze moest de kinderen afgeven aan haar ex- Kevin Federline maar dat ging niet zonder slag of stoot. De politie, brandweer en ambulance personeel moest aan de pas komen om haar af te voeren naar een psychiatrisch ziekenhuis.
Het gerucht gaat dat ze haar ex had aangevallen en dat ze onder invloed was. Een heel team van fotografen hebben Britney op haar dieptepunt gevolgd van haar huis tot aan de ontwenningskliniek. Later heeft Federline de kinderen uit het ziekenhuis opgehaald.
Ik heb het met Britney te doen. Ze heeft niet een makkelijk leven gehad, als tiener was ze te snel wereldberoemd geworden. De roem heeft haar echter alleen maar meer problemen gegeven en ik denk dat het misschien heel slecht met haar gaat aflopen. Het is een vicieuze cirkel waar niet meer uit te komen is. Maar wie zijn de schuldigen in dit verhaal? Is het haar moeder geweest die haar als kind al tot een ster wilde maken of is het haar EX- Federline die haar het leven onmogelijk maakt of ligt het aan Britney zelf? Het blijft een lastige vraag maar ik begin het idee te krijgen dat te veel roem elk mens kapot kan maken.
Het laatste nieuws is dat ze streng wordt beveiligd in het ziekenhuis. Ze heeft de code 5150 gekregen,wat betekent dat ze een gevaar vormt voor haarzelf en de maatschappij.Hopelijk komt ze weer uit deze moeilijke periode, wordt zeker nog vervolgd.

donderdag 3 januari 2008

Eten van groenten en fruit verkleint mogelijk kans op dikke darmkanker

Het eten van groenten en fruit verkleint mogelijk de kans op dikke darmkanker door te stimuleren dat schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt worden. Mensen verschillen in hun ontgiftingsvermogen doordat ze verschillend eten, maar ook door genetische aanleg, aldus onderzoekster Mariken Tijhuis van Wageningen UR in haar proefschrift. Tijhuis verdedigt haar proefschrift op 10 januari.
In het proefschrift wordt het samenspel onderzocht tussen het eten van groenten en fruit en genetische verschillen in twee typen ontgiftingseiwitten, GST en NQO1. Bij 94 mensen is nagegaan in hoeverre groente- en fruitconsumptie en aangeboren verschillen de hoeveelheid GST- en NQO1-eiwitten in darmweefsel en bloed beïnvloeden. Bij 1450 mensen, van wie de helft darmpoliepen had, is bekeken of het vóórkomen van dit voorstadium van dikke darmkanker samenhangt met groente- en fruitconsumptie en aangeboren verschillen in GST en NQO1.

Er bleek geen gunstiger effect van groenten en fruit voor mensen met bepaalde aangeboren verschillen. Er hoeft geen aangepast advies voor groente- en fruitconsumptie te worden gegeven op basis van aangeboren variatie in de onderzochte ontgiftingseiwitten.

bron: Wageningen UR, 02/01/08
redactie@http://www.foodholland.nl/

woensdag 2 januari 2008

Wat vrouwen willen in 2008: rijk en dun zijn

Het feest is nu wel afgelopen dus meteen weer terug naar de orde van de dag. En ik begin dit jaar met een leuk artikel die ik tegenkwam op elsevier.nl. Wat vrouwen in 2008 willen valt hieronder te lezen. Veel leesplezier!
Een rijke man vinden, wat kilootjes kwijtraken en meer van de wereld zien: voor vrouwen de voornaamste doelen van 2008.
Dat blijkt uit een onderzoek onder Britse vrouwen. Als het gaat om hun fantasiewereld, dan staat reizen op nummer een, gevolgd door een succesvol eigen bedrijf runnen en een nieuwe taal leren. Op vier staat een rijke man vinden.

X Factor
Een rijke man is voor vrouwen belangrijker dan bijvoorbeeld een universiteitsgraad of het krijgen van kinderen. Het winnen van televisieprogramma X Factor haalde ook de top tien.
Toen de vrouwen werden gevraagd realistische doelen op te noemen om de kwaliteit van het echte leven te verbeteren, noemden zij met stip gewicht verliezen. Op twee staat een mooier huis, gevolgd door meer tijd voor jezelf.
Mooier lichaam
Als de vrouwen één ding aan zichzelf konden veranderen, zouden de meesten een mooier lichaam willen hebben. Assertiever zijn staat op de tweede plaats, een goede derde is minder emotioneel zijn.
De volledige drie top tienen:
In je fantasiewereld, wat zou je willen bereiken?
1. Over de wereld reizen
2. Mijn eigen succesvolle bedrijf oprichten
3. Een nieuwe taal leren
4. Een rijke man trouwen
5. Een graad op de universiteit behalen
6. Kinderen krijgen
7. Een rol spelen tegenover mijn favoriete acteur/actrice
8. Ik zou niets veranderen aan mijn leven
9. X Factor winnen
10. Minister-president worden
Waardoor zou de kwaliteit van jouw leven verbeteren?
1. Als ik dunner zou zijn
2. Een mooier huis
3. Meer tijd voor mezelf
4. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden
5. Een nieuwe garderobe
6. Een betere baan
7. Betere seks
8. Mijn droompartner ontmoeten
9. Plastische chirurgie
10. Kinderen/meer kinderen
Als je één ding aan jezelf zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?
1. Een beter lichaam
2. Assertiever zijn
3. Minder emotioneel
4. Mooier zijn qua uiterlijk
5. Intelligenter zijn
6. Atletischer zijn
7. Populairder zijn
8. Meelevender zijn
9. Meer seksuele partners
10. Een beter gevoel voor humor
Claudia van Zanten @elsevier.nl

dinsdag 1 januari 2008

Seiya wenst u een gelukkig nieuwjaar!

Hebben de oliebollen gesmaakt? Was de champagne drinkbaar? Goed,het nieuwe jaar is ingeluid en ik wens mijn vaste bezoekers: een gezond en gelukkig 2008!

Laat het een jaar worden vol liefde, geluk, respect en vriendschap. De slechte dingen laten we achter en we beginnen dit jaar weer met nieuwe moed.

Tot slot heb ik voor de grap wat beelden over vuurwerk gemaakt. Enjoy!

Vuurwerk 2008