De doorbraak, die op een internationale hersenenconferentie wordt geopenbaard in Melbourne, brengt de onderzoekers van de V.S. dichter bij het ontwikkelen van een therapie die de schadelijke gevolgen kan omkeren van virussen voor foetussen.
De vrouwen die ademhalingsbesmettingen zoals griep in de tweede trimester van zwangerschap krijgen zullen tot zeven keer eerder een kind met schizofrenie hebben. Er ook is een verhoogd risico van autisme.
Professor Paul Patterson, een neuroloog van het Instituut van Californië van Technologie, zei dat dit risico veel groter was dan om het even welke bekende genetische invloed. Hij gelooft dat het virus een geestelijke "schakelaar" kan teweegbrengen die permanent via een onsteking de hersenen van het foetus verandert, zodat het kind in latere fasen een geestelijke ziekte oploopt.
Maar tot nu toe was weinig precies bekend geweest over hoe het virus de verandering veroorzaakte. Gebruikend tests aangaande muizen, gaf het onderzoekteam zwangere knaagdieren het griepvirus en lette op het effect op de jonge muizen na geboorte.
De "nakomelingen hadden opvallend abnormaal gedrag verenigbaar met dingen die in schizofrenie en autisme voorkomen, zoals onderbroken sociaal gedrag, vrees voor nieuwe situaties en verhoogde bezorgdheid zijn gezien," Prof. Patterson vertelden afgevaardigden bij het Congres van de Wereld van Neurologie op Zondag. Het aftasten van de muizenhersenen toonde pathologie die aan beide voorwaarden voldeed.
De onderzoekers ontdekten dat eerder dan het virus dat direct de hersenenverandering teweegbrengt, het de immune reactie van de moeder was die op het insect het probleem veroorzaakte.
De "proteïnen die door het immune systeem van de moeder worden geproduceerd om de besmetting te bestrijden schenen met het probleem te maken te hebben ," heeft hij zo gezegd.
"Wij vonden dat als u één proteïne in bijzonder blokkeert de nakomelingen volledig normaal schijnen te zijn en vermoedelijk zal hun pathologie ook in orde zijn."
Patterson zegt dat de nieuwe ongepubliceerde resultaten opwekkend waren omdat zij wezen dat het mogelijk is om al in het foetale stadium tussenbeide te komen om hersenenveranderingen tegen te houden. Het brengt wetenschappers dichter bij het ontwikkelen van een therapie die aan de baby na geboorte zou kunnen worden beheerd om de schade om te keren. "
Als wij dit postnataal, na het effect konden doen, zal dat fantastisch zou zijn, maar dat blijft voorlopig nog een vraag," aldus Prof. Patterson .
Het team test hun hypothese op een vrouwelijke aap en haar kind, een vergelijkbaar model aan menselijke hersenen en gedrag, om te zien of de zelfde patronen worden gezien.
© 2007 AAP
Geen opmerkingen:
Een reactie posten