De uitdrukking "vette vis" klinkt misschien ietwat onaangenaam, dat product is niettemin heerlijk en zeer gezond. Zalm, tonijn, sardine, makreel en forel zijn rijk aan omega-3-vetzuren, de zogenaamde 'goede' vetten. De vermelde vissoorten zouden op het bord moeten liggen van iedereen die een voor het hart gezond dieet wil volgen.
Omega-3-vetzuren Van omega-3-vetzuren is geweten dat zij het triglyceridegehalte, een soort vet dat in het bloed aanwezig is, verlagen. Uit een literatuuronderzoek hebben wetenschappers afgeleid dat dagelijkse consumptie van omega-3-vetzuren afkomstig uit visolie het triglyceridegehalte kan doen zakken met 25 tot 30%. Het is bovendien ook mogelijk dat omega-3-vetzuren de vorming van atheroomplaque vertragen en een ontstekingsremmend effect hebben, wat voor het hart alleen maar positieve gevolgen kan hebben. Vette vissen zijn typische koudwatervissen: zalm, tonijn, forel, haring, sardine, makreel. Een portie van 100 tot 150 gram zalm dekt reeds 83% van de dagelijkse behoefte aan omega-3-vetzuren. Houdt u niet van die vissoorten, dan kan u ook witvis eten, zoals heilbot en kabeljauw. Een portie van 100 tot 150 gram heilbot dekt 25% van de dagelijkse behoefte aan omega-3-vetzuren. Voor kabeljauw is dat 15%. Gooi de voordelen voor de gezondheid niet overboord Een niet onbelangrijk detail: de bereidingswijze van de vis is zeker even belangrijk als de vissoort die u uitgekozen heeft. De manier waarop u de vis klaarmaakt, is heel belangrijk voor uw cholesterolgehalte. Het is in elk geval beter de vis te roosteren, te grillen of te stomen. Alle voordelen voor de gezondheid worden tenietgedaan indien u de vis in olie bakt. Het traditionele broodje met tonijn kan een zeer gezonde keuze zijn, voor zover u zich beperkt tot een klein beetje lichte mayonaise. Denk ook aan het volkorenbroodje en de rauwkost. Voor een echt gezonde maaltijd, kan u de zalm of andere vissoorten ook in de microgolfoven klaarmaken. Dat kost u slechts enkele minuten en het heeft het voordeel dat de vis niet uitdroogt. Er wordt algemeen aanbevolen tweemaal per week 100 tot 150 gram vis te eten. Indien u echt niet van vis houdt, moet u zichzelf niet gaan dwingen. U kunt ook op andere manieren omega-3-vetzuren innemen: noten, lijnzaad, koolzaadolie, met omega-3 verrijkte eieren… Maar opgelet, vette vis is vet! Omega-3-vetzuren mogen dan wel goed zijn voor de gezondheid, zij bevatten ook veel calorieën. Uw gewicht zal toenemen indien u te veel vette vis eet. Het gebeurt trouwens niet zo vaak dat men per week meer dan 300 gram vis eet. Trouwens, te veel van een bepaalde soort vis eten kan andere risico's inhouden: tonijn kan kwik bevatten en zalm kan giftige stoffen bevatten zoals PCB's. Geschreven door:Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste @http://www.e-gezondheid.be/
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten