dinsdag 17 juli 2007

Curry beschermt tegen Alzheimer

Pikante currysaus is niet alleen een beproeving voor de smaakpapillen, ze beschermt het brein ook tegen aftakeling. Een studie bevestigt dat curcumine, een essentiële olie die je terugvindt in alle curry’s (van de mildste korma tot de heetste vindaloo), ook het brein kan beschermen tegen alzheimer. Wetenschappers hebben vastgesteld dat curcumine de chemische sleutel is die in het brein de activiteit van de eiwitten bevordert en zo onze hersenen beschermt tegen de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten.

Curcumine is een chemisch bestanddeel van het kruid curcuma, dat zorgt voor de gele kleur van de currysauzen. De curcumawortel wordt enkele uren gekookt en daarna gedroogd. Het poeder dat overblijft nadat de gedroogde wortels worden fijngestampt wordt gebruikt in currybereidingen.In India, het land waar het meeste curcuma gegeten wordt, komt veel minder alzheimer voor bij ouderen dan in westerse landen. Maar 1 procent van de mensen boven de 65 hebben in India alzheimer.

Het is niet de eerste keer dat curcumine bewijst dat het een geneeskrachtige werking heeft. Curcumine heeft zijn nut al bewezen als antisepticum, en gaat ontstekingen tegen. Het beschermt ook tegen leverbeschadiging en wordt aanvullend gebruikt bij de behandeling van aids en kanker.

Nu toont nieuw onderzoek van de universiteit van Catania in Italië en het New York Medicine College aan dat het ook onze hersenen helpt beschermen. Uit experimenten bij ratten blijkt dat curcumine voor de aanmaak van het eiwit hemeoxygenase zorgt. Dat verdedigt ons tegen vrije radicalen, muitende moleculen die cellen abnormaal doen functioneren en doen afsterven. De schade die vrije radicalen kunnen aanrichten is een van de oorzaken voor het ontstaan van alzheimer en zorgt er ook voor dat we sneller oud worden.

De onderzoekers beschrijven de ontdekking van de rol van curry om aftakeling in de hersenen te voorkomen als een belangrijke eerste stap. Ze opperen ook dat het misschien de ontwikkeling van alzheimer kan vertragen. “Curcumine helpt tegen de vrije radicalen, en is ook ontstekingsremmend”, zegt dokter Sally Frautschy van de universiteit van Californië. “Dat zijn twee troeven die erg belangrijk zijn in de strijd tegen alzheimer.

Bij de ziekte worden de verbindingen tussen de hersencellen verstopt door plaatjes. Maar curcumine zorgt ervoor dat er zich minder plaatjes vormen. De ratten die curcumine hebben gekregen hadden niet alleen minder plaatjes in hun hersenen, ze presteerden ook beter in geheugentests zoals het afleggen van een parcours in een labyrint.” Curcuma is mogelijk niet de enige specerij in het kruidenrek dat een wapen kan zijn in de strijd tegen alzheimer. Ook bestanddelen van rozemarijn en gember hebben een gelijkaardige structuur. De onderzoekers willen ook de kracht van deze kruiden testen.
redactie@dementie.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten