donderdag 7 februari 2008

Persoonlijkheid kind 'voorspelt' volwassen gedrag

De persoonlijkheid van een kind voorspelt het gedrag op latere leeftijd, zo schrijft De Telegraaf. Dat bleek uit Nederlands-Duits onderzoek bij 103 kinderen, die jaarlijks en intensief werden gevolgd tussen hun derde en 12de en nog eens tussen hun 17de en 23ste verjaardag.
De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of personality. Het onderzoek is overigens nog niet afgelopen. Een volgende meting wordt gedaan op de 27ste verjaardag.

Emoties
Uit het onderzoek bleek onder andere dat de kinderen die op jonge leeftijd hun emoties opkropten, op 23-jarig leeftijd veel meer verlegen zijn dan hun leeftijdsgenoten. Kinderen die nooit schroomden hun emoties te uiten, blijken zich op latere leeftijd veel agressiever te gedragen.

Controle
Ook de mate van controle in je kindertijd speelt een rol. Wie over- of ondergecontroleerd werd, gaat gemiddeld later zelfstandig wonen en vinden ze later werk. Overgecontroleerde jongens hebben ook veel later een relatie.Deze onderzoeksresultaten impliceren dat de vroege persoonskenmerken van kinderen een belangrijke rol spelen in hun verdere ontwikkeling.

Rekening houden
Omdat die eigenschappen niet makkelijk te veranderen zijn en toch een tamelijk groot effect hebben op het later functioneren, is het is van belang om vanaf jonge leeftijd aandacht te besteden aan de persoonlijkheid van kinderen, en om de kinderen en hun omgeving te leren omgaan met deze eigenschappen. Als men er vanaf een vroeg stadium rekening mee houdt, kan men eventuele negatieve gevolgen voor zijn.
redactie@http://hln.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten