maandag 18 februari 2008

Game over voor HD-DVD

Na aanhoudende negatieve berichten over het HD-DVD-formaat, lijkt Toshiba binnenkort daadwerkelijk de handdoek in de ring te zullen gooien. En dus stevent Blu-Ray af op de eindoverwinning in de strijd, om wie zich de opvolger van de dvd mag noemen.
Persbureau Reuters meldde zaterdag dat Toshiba voorbereidingen treft om zich terug te trekken uit de strijd tussen HD-DVD en Blu-Ray. Het bedrijf zou honderden miljoenen dollars verlies lijden aan het HD-DVD-debacle en zou de productie van HD-DVD-spelers stopzetten. Aangezien Toshiba dé drijvende kracht is achter het HD-DVD-formaat, komt hiermee een abrupt einde aan de zogenoemde ‘format war’ tussen Blu-Ray en HD-DVD en mag Blu-Ray de kroon in ontvangst nemen.

Sinds de jaarwisseling ging het snel bergafwaarts met het HD-DVD-formaat. Begin januari kondigde filmmaatschappij Warner Bros. aan te stoppen met het uitbrengen van films op HD-DVD en enkel nog Blu-Rays en gewone dvd’s te zullen uitgeven. Een dag later volgde zustermaatschappij New Line Cinemas. In februari bracht een aantal grote Amerikaanse winkelketens het high definition videoformaat de genadeklap toe. Achtereenvolgens lieten Best Buy, Netflix (een online videoverhuurder) en Wal-Mart weten, zich te gaan focussen op de Blu-Ray-verkoop en –verhuur.
Jeffrey Weller@NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten