vrijdag 30 november 2007

Autist heeft zichtbaar andere hersenen

Autistische kinderen hebben veel grijze massa in de hersenen op de plek waar zich empathie en leervermogen bevinden. De neuronen in die massa functioneren niet goed.

Normaal gesproken staat een grote grijze massa gelijk aan een hoog IQ, maar bij autistische kinderen blijkt dit niet het geval. Bij hen verstoort de massa het vermogen om zich in te leven in anderen. Vooral het observeren van emoties bij anderen en daar empathie bij hebben is bij hen daardoor niet goed mogelijk.
In de grijze massa zitten veel neuronen. Bij autistische kinderen werken de spiegelneuronen onvoldoende. Dit zijn hersencellen die actief worden zodra iemand eigen emoties ook ziet bij anderen. Dit maakt het leren via imiteren en begrijpen van anderen makeklijker.
Deze conclusies zijn getrokken door wetenschappers die dertien autistische jongens hebben onderzocht. Ook zijn twaalf niet-autistische jongens onderzocht. Gemiddeld waren de testpersonen 11 jaar oud.

donderdag 29 november 2007

Haaruitval door tandinfectie

Er is een opvallend verband tussen een infectie van tanden en tandvlees en haaruitval, volgens Spaanse tandartsen. Een betere mondhygiëne doet het haar weer groeien.
De artsen hebben het niet over ouderdomskaalhoofdigheid maar over alopecia areata. Die 'plaatselijke kaalheid' begint met ronde, kale plekjes in het hoofdhaar, de baard of de wenkbrauwen. Soms verdwijnen ook de wimpers. Naar schatting een op de duizend mensen krijgt ermee te maken.
De oorzaak van het haarverlies is onbekend, maar artsen vermoeden dat het om een auto-immuunziekte gaat, waarbij afweercellen per vergissing de haarwortelzakjes aanvallen en doen ontsteken. Het haar wordt kwetsbaar en valt gemakkelijk uit. Stress zou de ziekte uitlokken.
Na een behandeling van de tandproblemen vermindert het haarverlies. Eerder werd ook al hartziekte in verband gebracht met tandvleesontsteking.

woensdag 28 november 2007

Elke minuut twee jongeren een hiv-infectie

H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau geeft op 30 november op het RAI congresplein in Amsterdam het startsein voor de nieuwe STOP AIDS NOW! campagne. Iedere minuut komen er twee jongeren met hiv bij. Slechts 1 op de 4 jongeren in ontwikkelingslanden weet hoe hij zich kan beschermen tegen een hiv-infectie. Daarom start STOP AIDS NOW! een nieuwe campagne voor aidsvoorlichting aan jongeren in ontwikkelingslanden. H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau opent de campagne tijdens Het Elfde Nationaal Congres Soa·Hiv·Aids door graffiti te spuiten op één van de levensgrote letters I STOP AIDS NOW! De prinses roept iedereen op om een persoonlijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen aids.
I STOP AIDS NOW
De zin I STOP AIDS NOW! -vrij naar I amsterdam- staat op 30 november in drie dimensionale manshoge letters (2 meter hoog 17 meter breed) op het congresplein voor de RAI. De letters worden geflankeerd door vijftien portretten van jongeren uit alle delen van de wereld die hiv hebben of extra kwetsbaar zijn voor hiv. Deze foto's van de Nederlandse fotograaf Adriaan Backer zijn door het hele land te zien in 4000 abri's. De letters I STOP AIDS NOW! en de fototentoonstelling staan van 1 december (Wereld Aids Dag) tot 10 december op het Museumplein in Amsterdam.
Aids: de grootste bedreiging voor jongeren wereldwijd
De helft van alle nieuwe hiv-infecties vindt plaats bij mensen jonger dan 25 jaar. Slechts 1 op de 4 jongeren in ontwikkelingslanden weet hoe hij zich kan beschermen tegen een hiv-infectie. Terwijl kinderen en jongeren een groot risico lopen om geïnfecteerd te raken met hiv. Dat komt door gebrek aan kennis, vaardigheden of doordat ze de bescherming van hun ouders moeten missen. Maar ook doordat ze op straat leven, worden uitgebuit in kinderprostitutie of op een andere manier met geweld in aanraking komen. De situatie van jongeren is te verbeteren door goede voorlichting, door meisjes weerbaar te maken en door taboes te doorbreken en condooms beschikbaar te stellen.
Voorlichting: hét wapen in de strijd tegen aids
Voorlichting aan jongeren is een investering in de toekomst. Hierdoor kunnen miljoenen infecties voorkomen worden. Dat goede voorlichting aan jongeren werkt, laten landen als Thailand, Kenia, Cambodja en Zimbabwe zien. Inmiddels is duidelijk wat wel en niet werkt bij voorlichting. Er bestaan doeltreffende methoden en middelen. De uitdaging is het bereiken van grotere groepen jongeren in ontwikkelingslanden. STOP AIDS NOW! start een preventieproject gericht op jongeren waarbij gebruik wordt gemaakt van voorlichtingsmethodes die zich bewezen hebben. Door Life-Skills programma's leren jongeren voor zichzelf op te komen, te onderhandelen en durven ze 'nee' te zeggen tegen onveilige seks. Jongeren krijgen zelfvertrouwen, leren dat ze een keus hebben en kunnen zich tegen hiv en aids beschermen.
redactie@mailto:redactie@http://www.hivnet.org

dinsdag 27 november 2007

Het geheim van de perfecte lach

Jessica Simpson heeft volgens Amerikaanse vrouwen een perfecte lach
Je lach is je visitekaartje wordt wel eens gezegd. Met een mooie rij tanden maak je de blits. Loop je nu te balen van je beugel? Houd vol, je pijn en moeite worden beloond.
Soms komt die oom of tante met die bruine stompjes in zijn of haar mond net wat te dichtbij. Bah, weer een ongewenste klapzoen erbij. Vieze bruine tanden zijn niet meer van deze tijd, ook niet bij ooms of tantes. Maar té witte tanden bereiken ook niet het gewenste effect, want dat is onnatuurlijk.
Top 3
Tandartsen zien dagelijks mooie, minder mooie en rampzalige gebitten voorbij komen. Amerikaanse tandartsen hebben nu een top 3 opgesteld waaraan de perfecte lach moet voldoen. Op nummer 1: er moet zo min mogelijk tandvlees te zien zijn als er gelachen wordt. Op nummer 2: de tanden moeten niet te wit zijn. En op nummer 3: de boventanden moeten netjes over de ondertanden heen vallen waardoor die een beetje verborgen zijn. Wat ook omschreven wordt als heel gewenst bij een mooie tandpastalach is dat je twee boventanden een beetje groter zijn dan de rest van je tanden. Mooi meegenomen zijn een symmetrische onder- en bovenlip: lippen die ongeveer even groot zijn.
Perfect
Behandelingen zoals het bleken van tanden of nog ingrijpender, het opnieuw in de steigers zetten van een rommelig, slecht onderhouden gebit, zijn erg populair in de Verenigde Staten. Op de Amerikaanse televisie zie je heel wat presentatoren met extreem wit gebleekte tanden. Zangeres Jessica Simpson is een rolmodel geworden in de VS. Iedere vrouw die haar tanden laat behandelen wil haar perfecte lach. Wie heeft in Nederland een echte tandpastalach? Dat moet Nicolette van Dam zijn!
Sandy Stevens@http://www.kidsweek.nl

maandag 26 november 2007

Kook gezond met oregano-olie

Oregano-olie is een zeer effectieve bacterieremmer ontdekte UU-promovenda Sara Burt. In deze olie zit carvacrol en dat is in staat ziekteverwekkende bacteriën oals E. coli O157:H7 en salmonella te doden. Zulke bacteriën kunnen ernstige voedselinfecties veroorzaken. Bij de bacteriën die niet doodgaan, zorgt Carvacrol ervoor dat zij stress-eiwitten aanmaken.
Ook kunnen de bacteriën geen flagella (zweephaartjes) ontwikkelen. Zij gebruiken flagella om zich voort te bewegen. Door de afwezigheid van flagella kunnen de ziekteverwekkende bacteriën zich moeilijker in de darm van mensen en dieren nestelen.
Een van de voordelen van het gebruik van carvacrol om bacteriën in voedsel te remmen is dat het in de vorm van een damp toegepast kan worden. Het hoeft dan niet vermengd te worden met het uiteindelijke voedselproduct, zoals met veel andere conserveringsmiddelen wel gebeurt.
Uit het onderzoek van Burt blijkt dat carvacroldamp het aantal salmonella’s op kipfilet drastisch vermindert bij een temperatuur van 4 °C. Dit maakt de techniek toepasbaar in de praktijk, aangezien vlees bij lage temperatuur wordt opgeslagen, vervoerd en verkocht. In de toekomst zal de consument het gebruik van etherische oliën (zoals oregano-olie) of componenten daarvan als toevoeging aan voedingsmiddelen waarschijnlijk steeds vaker tegenkomen. Deze natuurlijke middelen kunnen ook op biologische producten of in veevoeders worden toegepast.
redactie@http://www.scienceguide.n/

zondag 25 november 2007

'Geluksknop' kost Google 110 miljoen

Google loopt jaarlijks zo een 110 miljoen dollar mis aan reclame-inkomsten als gevolg van de 'geluksknop' in de zoekmachine. Tom Chavez, deskundige op het gebied van advertenties, becijferde dit bedrag. De zoekmachine heeft al sinds Adam en Eva een knop op de zoekpagina die internetters rechtstreeks naar het eerste resultaat van de zoekterm leidt.
De pagina met de overige resultaten, en dus ook de advertenties, wordt dan overgeslagen. Naar schatting zou ongeveer één procent van de zoekopdrachten via deze 'geluksknop' (in het Engels 'I'm feeling lucky' en in het Nederlands 'Ik doe een gok' geheten) verlopen.
Toch zal Google de optie in de zoekmachine niet verwijderen. De vice-presidente van een Google-afdeling Marissa Mayer laat weten: "Je moet oppassen dat je als bedrijf niet te droog wordt, dat niet alles alleen om geld draait."
redactie@mailto:redactie@http://frontpage.fok.nl

zaterdag 24 november 2007

Kindermishandeling vergroot kans op psychische problemen op volwassen leeftijd


Slachtoffer zijn van kindermishandeling vergroot de kans op het krijgen van een stemmings-, angst- of middelenstoornis op volwassen leeftijd. Kindermishandeling vindt vooral plaats in de familie en komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut.
Het onderzoek van het Trimbos-instituut maakt duidelijk dat kinderen die in hun jeugd mishandeld zijn een verhoogd risico lopen om later in hun leven een psychische stoornis te ontwikkelen, bijvoorbeeld een stemmings-, angst- of middelenstoornis. Het maakt daarbij niet uit om welk type kindermishandeling het gaat: mensen die emotioneel verwaarloosd zijn, lichamelijk of psychisch mishandeld zijn hebben allen een grotere kans om psychische problemen te krijgen op volwassen leeftijd. Het gaat om een aanzienlijk aantal mensen. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit onder ruim 1800 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar laat zien dat 37 procent van de leerlingen aangaf ooit het slachtoffer te zijn geweest van kindermishandeling en bijna 20 procent meldde dat dit het afgelopen jaar het geval was (Lamers-Winkelman et al., 2007).
Kindermishandeling vindt vaak binnen de familie plaats. Bij emotionele verwaarlozing en psychische mishandeling noemen mannen vaker hun vader en vrouwen hun moeder als dader. In een kwart van de gevallen betreft het een broer of zus. Bij lichamelijk misbruik betreft het meestal de vader, terwijl het bij seksueel misbruik meestal gaat om iemand buiten de familie. In gezinnen waar sprake is van kindermishandeling spelen vaak meerdere problemen tegelijkertijd, bijvoorbeeld echtscheiding, psychische problemen van één van de ouders, uithuisplaatsing. Er is nog weinig bekend over de mechanismen waarlangs kindermishandeling leidt tot psychische problemen op latere leeftijd.
Vroegtijdige interventies zijn van groot belang. Op dit terrein liggen grote kansen voor preventie, één van de aandachtspunten van het programmaministerie Jeugd en Gezin. Er zijn al verschillende initiatieven genomen, zoals de nieuw te vormen Centra voor Jeugd en Gezin en het programma Beter Beschermd van de Jeugdzorg.
De gegevens over de effecten van kindermishandeling op volwassen leeftijd zijn afkomstig uit de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS) van het Trimbos-instituut, een representatief onderzoek naar psychische problemen bij de volwassen bevolking van 18-64 jaar. De resultaten van het onderzoek worden beschreven in het rapport Psychische gevolgen van kindermishandeling op volwassen leeftijd, dat het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS heeft geschreven.
redactie@http://www.zorgkrant.nl/

vrijdag 23 november 2007

Depressief? Doe de zelfhulpcursus via internet

Mensen met depressieve klachten hebben meer baat bij een zelfhulpcursus op internet dan bij een klassieke groepstherapie met therapeuten. Dat blijkt uit een onderzoek van de medisch psychologe Viola Spek, die daarop volgende week promoveert aan de Universiteit van Tilburg. De internetcursus, waaraan geen therapeut te pas komt, geeft mensen meer zelfvertrouwen dat ze hun problemen zelf kunnen overwinnen. Spek vergeleek een groep van honderd mensen die de internetcursus Kleur je Leven, ontwikkeld door het Trimbos-instituut, had gedaan met honderd mensen die een groepstherapiebehandeling hadden ondergaan. ‘Een jaar later bleken de klachten bij de laatste groep deels teruggekomen, terwijl de mensen die de internetcursus hadden gedaan zelfs vooruit waren gegaan.’
Het is voor het eerst dat de zelfhulpcursus voor depressieve klachten (www.kleurjeleven.nl) wetenschappelijk is onderzocht. De cursus bestaat uit acht lessen waarin iemand leert beter om te gaan met depressieve klachten en somberheid, om zo uit ‘een negatieve spiraal’ te komen.
Psychologe Spek meent dat de internetcursus beter werkt dan de groepstherapie. ‘Via het internet moeten mensen het helemaal zelf doen. Dat is zwaarder, maar geeft uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen. Ze zijn zelf bezig om de klachten te overwinnen. Bij een groepstherapie kun je je makkelijker verschuilen of afdwalen. En mensen houden toch het gevoel dat ze een therapeut nodig hebben om eruit te komen.’
Jaarlijks lijden meer dan een miljoen Nederlanders aan depressieve klachten, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Bij ongeveer eenderde zijn deze de voorbode van een echte depressie. Het aantal mensen (van 18 tot 65 jaar) in een depressie bedraagt 589 duizend. De helft van hen heeft voor het eerst een depressie.
De zelfhulpcursus op internet is een belangrijk instrument om te voorkomen dat iemand met depressieve klachten in een depressie belandt. ‘Het is laagdrempelig. Voor mensen die overvallen worden door somberheid, maar nog niet zover zijn dat ze hun bed niet meer uitkomen, is het een goed middel om positief te leren denken. Zo kan het ook een belangrijke preventieve werking hebben.’
Volgens Spek rust er op depressies nog steeds een taboe: ‘Veel mensen willen niet over hun problemen praten. Internet biedt de mogelijkheid om anoniem iets aan je klachten te doen, bovendien op een tijdstip dat het iemand het beste uitkomt. ’
Ze is niet bang dat de internetbehandeling haar eigen beroepsgroep van psychologen overbodig maakt. ‘We kampen met onvoldoende capaciteit om iedereen die psychologische problemen heeft, te behandelen. Daarnaast heb je altijd mensen die de internetmethode niet zien zitten. Die vinden zo’n cursus te onpersoonlijk.’
Het Trimbos-instituut is blij met de uitkomst van het onderzoek. De cursus is enkele jaren geleden ontwikkeld en uitgeprobeerd op een selecte groep. Begin september is Kleur je Leven online gegaan. Sindsdien hebben al 2500 mensen zich op de site gemeld voor de gratis zelfhulpcursus. ‘Een mooie start’, vindt projectleider Ineke Voordouw van het Trimbos-instituut.

donderdag 22 november 2007

Acrylamidegehalte moet omlaag

Het acrylamidegehalte in levensmiddelen moet verder omlaag. Dat zegt de VWA naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar de relatie tussen kanker en de hoeveelheid acrylamide in voeding.
Het onderzoek werd verricht in opdracht van de VWA. Gebleken is dat het eten van producten met relatief veel acrylamide de kans op het krijgen van baarmoeder- en eierstokkanker vergroot. Bij baarmoederkanker verdubbelde het risico in de hoogste categorie van acrylamide-inname.
Op basis van dierproeven was al eerder een relatie gelegd tussen acrylamide en kanker. Dat verband is nu ook gelegd voor mensen. Daartoe zijn Nederlanders gedurende meer dan 20 jaar gevolgd. Er is geen verband aangetoond tussen de inname van acrylamide en borstkanker.

Patat
Acrylamide komt voor in onder meer koffie, patat, chips en ontbijtkoek. Het gehalte is de afgelopen jaren sterk verminderd, maar toch adviseert de VWA de overheid om een 'meer coördinerende rol richting de industrie te spelen'. Zo kan volgens de VWA bevorderd worden dat de trend van dalende acrylamidegehaltes doorzet.
Er zijn diverse ingrediënten op de markt waarmee fabrikanten van voedingsmiddelen het acrylamidegehalte zeer fors kunnen verlagen.
Het Voedingscentrum stelt dat consumenten acrylamide niet helemaal kunnen vermijden maar adviseert om gevarieerd te eten om zo de schadelijke effecten te verminderen.
Norbert van der Werff @http://www.evmi.nl

woensdag 21 november 2007

Nederland koploper met internetgebruik

Volgens een studie die gisteren werd gepubliceerd door de European Interactive Advertising Association (EIAA) gebruiken 81% van de mensen in Nederland nu regelmatig elke week het internet; dat is een stuk boven het Europese gemiddelde.

De EIAA-studie openbaart hoe sterk het internet geïntegreerd is in het alledaagse leven.
De Belangrijkste vaststellingen voor Nederland:
  • De internetpenetratie in Nederland is de hoogste in Europa. Gemiddeld gebruiken 81% van de Nederlandse respondenten per week internet
  • Stijging van het online-percentage bij vrouwen en de leeftijdsgroep 55+
  • Internet belangrijker dan tv bij de jeugdige deelnemers
  • Internetgebruikers surfen gemiddeld 5,6 dagen per week
  • Social networking-sites (zoals Hyves) worden bezocht door 40% van de internetgebruikers.

Minder televisiekijken

Vandaag de dag besteden mensen in Nederland tussen 16 en 24 jaar 26 % meer tijd aan surfen op internet dan aan televisiekijken, en bijna 9 op 10 (88%) verklaren dat hun consumptie van andere media gedaald is als een direct gevolg van het internet.

Nederlanders tussen 16 en 24 surfen ook vaker op internet dan dat ze tv-kijken – 88% van deze jonge bevolkingsgroep gebruikt het internet tussen 5 en 7 dagen per week, terwijl slechts 78% regelmatig naar televisie kijken.

Daarnaast is ook de aanhoudende populariteit van het internet bij de leeftijdsgroep 55+ en bij vrouwen een sleutelfactor voor de online-groei in Nederland. Sinds 2006 is het aantal personen boven de 55 dat elke week gebruik maakt van het internet in Nederland met 11% gestegen. Dezelfde stijging is ook opgetreden bij vrouwen.

Top 10 van de populairste online-activiteiten in Nederland

Zoeken 93% E-mail 92% Communicatie via social networking-sites 40% Creëren en uitwisselen van inhoud 40%
Instant-messaging 36%
Muziek downloaden 35%
Radio beluisteren 28%
Tv-programma’s, films of videoclips bekijken 28%
Van gedachten wisselen in forums 24%
Films, TV-programma’s of videoclips downloaden 20% '

Ik kan niet meer zonder

'92% van alle internetgebruikers in Nederland verklaarde dat ze niet kunnen leven zonder minstens één online-activiteit. Dit bewijst hoe sterk het internet geïntegreerd is in ons dagelijks leven. Meer dan de helft (51%) van de deelnemers zei dat ze niet zouden kunnen leven zonder e-mail; dat is ver boven het Europese gemiddelde van 32%. En bijna alle Nederlands internetgebruikers (99%) geeft toe dat ze andere dingen minder vaak doen als gevolg van het internet. Bijna twee derde (62%) gebruikt andere media minder als gevolg van het internet; 42% kijkt minder TV, 20% luistert minder naar de radio en 23% leest minder vaak de krant. Dit is vooral te wijten aan het feit dat 65% van de internetgebruikers minstens één keer per maand nieuwssites bezoekt.

Ranglijst van websites die minstens één keer per maand worden bezocht

Sites van banken en financiële instellingen 75%
Nieuws 65%
Reissites 58%
Prijsvergelijkers 54%
Lokale informatie 49%
Vakantiesites 49%
Gezondheid 43%
Muziek 35%
Veilingen 34%
Huizensites 31%

Over het onderzoek

Met meer dan 7.000 ondervraagde deelnemers over heel Europa is de Europese Mediascope-studie van de EIAA één van de meest complete onderzoeken over hoe de mensen in Europa hun tijd verdelen over verschillende media en hoe de consumenten gebruik maken van het internet voor inhoud, communicatie en e-commerce. Het onderzoek werd begeleid door SPA en uitgevoerd door Synovate. Synovate is lid van de Aegis-groep. De studie omvatte 7.008 willekeurig uitgevoerde telefooninterviews met 1.000 deelnemers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en de Scandinavische staten en telkens 500 deelnemers in België en Nederland. De interviews werden gevoerd in september 2007.

>> Bron: Persbericht European Interactive Advertising Association'

redactie@http://www.winmag.nl/

dinsdag 20 november 2007

Gebitscorrectie risicovol na veertigste

Een gebitscorrectie na je veertigste kan veel schade aanrichten. De risico's zijn nog bij weinig mensen bekend.
Dat schrijft het gezondheidsblad Bodytalk, dat consumenten wil wijzen op de gevaren van een correctie na het veertigste jaar. Tanden groeien op die leeftijd na verschuiving niet meer goed vast in het kaakbeen en kunnen dus blijvend los gaan zitten of zelfs uitvallen.
Ook is er na het veertigste jaar vaak een lange nabehandeling nodig, zoals een nachtbeugel of permanente spalkjes achter de tanden. De kosten daarvan zijn hoog.

Het blad geeft ook aan dat er psychische problemen kunnen optreden na een kaak- of tandcorrectie. Vaak komt er kaakchirurgie aan te pas, waardoor het gezicht er heel anders uit kan komen te zien. Na het veertigste jaar kan een dergelijke verandering leiden tot identiteitsproblemen, waarschuwt Bodytalk.
Het beste is om een gebitscorrectie uit te voeren vóór het achttiende jaar, omdat de tanden dan in elk geval nog goed vastgroeien en de psychische impact het kleinst is.
redactie@gezondheidsnet.nl

maandag 19 november 2007

Betalen via websites zeer onveilig

Persoonlijke gegevens van mensen die bij webwinkels aankopen doen zijn zeer slecht beveiligd. Bij negentig procent van de websites die zijn aangesloten bij betaalmethode iDEAL klopt weinig tot niets van de privacy. Fraudeurs kunnen makkelijk aan persoonlijke gegevens komen.
Dat blijkt uit onderzoek door SSL (Secure Sockets Layer), dat certificaten uitdeelt voor veiligheid op internet.

Onvoldoende beschermd
SSL onderzocht eind oktober 2007 bijna zesduizend websites die zijn aangesloten bij iDEAL. Hieruit bleek dat persoonlijke gegevens bij negentig procent van de online aanbieders onvoldoende zijn beschermd.
'De betalingstransactie zelf is geen probleem, want die verzorgt iDEAL', meldt Paul van Brouwershaven van SSL. 'Maar mensen lopen wel risico als ze persoonlijke informatie invullen op de site van de webwinkel. Denk aan persoons- en adresgegevens in combinatie met bestelinformatie. Die data zijn onvoldoende afgeschermd. Anderen kunnen je aankoop zien.'
Fraudeurs
'Fraudeurs die in het bezit zijn van je gegevens kunnen contact opnemen met de webwinkel om het verzendadres te wijzigen. Met de vergaarde persoonlijke informatie zien de criminelen bovendien op welke adressen ze nieuwe spullen uit woningen of bedrijven kunnen ontvreemden’, aldus Van Brouwershaven.
‘En wanneer ze weten waar je hebt geshopt, proberen ze soms geld te innen via zogenaamde phishingwebsites: je krijgt een mailtje met het verzoek om je bestelling af te rekenen via een bijgevoegde link, gaat Van Brouwershaven verder. ‘Die gelinkte site lijkt exact op de site van de originele leverancier. Maar je betaling gaat naar de oplichters.'
Bij de websites is qua certificering veel mis, vindt SSL. 'Ruim zestig procent van de bedrijven heeft überhaupt geen certificaat', vertelt van Brouwershaven. 'En nog eens dertig procent heeft een ongeldig certificaat: het is verlopen of het betreft niet de domeinnaam van het bedrijf.
Door Robin van der Kloor@Elsevier.nl

zondag 18 november 2007

Chocola meer dan 3000 jaar oud

Chocolade is meer dan 500 jaar ouder dan tot nu toe gedacht. Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen in het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen.
Dit meldde het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences maandag. Amerikaanse wetenschappers ontdekten sporen van cacao op brokstukken van meer dan 3000 jaar oude kruiken.
Bier
De eerste drinkbare chocola was waarschijnlijk een alcoholisch drankje, in tegenstelling tot de huidige chocolademelk. Mogelijk hebben de indianen vloeibare chocola 'ontdekt' bij het brouwen van een primitieve vorm van bier.
Elite
Chocola speelde een belangrijke rol als statussymbool in de oude indianencultuur. De Azteken dronken het drankje bij ceremonies van de elite. De brokstukken van kruiken met chocoladesporen zijn gevonden in resten van de grotere huizen van rijke indianen.
Spaanse veroveraars brachten de cacaoboon in de 16e eeuw naar Europa. In de daarop volgende eeuwen werd de chocolade in vaste vorm uitgevonden.

redactie@Nu.nl

zaterdag 17 november 2007

Kleine Mars-reepjes maken minder dik

Wie kleine Mars-reepjes met het formaat van een groot uitgevallen smartie eet, wordt minder snel dik dan iemand die de normale grote variant consumeert. De kleine chocoladesnoepjes blijken namelijk eerder te verzadigen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. Gemiddeld kregen proefpersonen die de kleine Marsjes aten 26 kilocalorieën minder binnen dan de reepeters. Volgens onderzoeker Pascalle Weijzen lijkt dat weinig, maar op de lange termijn helpt zo'n verschil toch om een gezond gewicht te behouden.
© ANP
redactie@Tiscali.nl

vrijdag 16 november 2007

Laatste Potter verschijnt vannacht

Vannacht begint de boekverkoop van Harry Potter en de Relieken van de Dood. Het is het zevende en tevens laatste deel.

De echte Nederlandse fans zullen nu weten hoe het met hun favoriete helden gaat aflopen, want niet iedereen zal het overleven, dat heeft schrijfster J.K. Rowling al een tijd terug bekend gemaakt. Verschillende sites hebben al het eind verraden maar de trouwe lezer wil hier niks mee te maken hebben natuurlijk. Je gaat toch niet je eigen leesplezier bederfen!
Harry Potter is een succesformule, niet alleen de boekverkoop gaat goed, ook de films zorgen voor enorme omzet. Zie de feiten hieronder maar.
Lijst van beste films aller tijden.Totale omzet van Harry Potter and the Philosopher's Stone: 976.5 miljoen dollar . (Nummer 4 wereldwijd) Totale omzet van Harry Potter and the Chamber of Secrets: 879.0 miljoen dollar . (Nummer 13 wereldwijd) Totale omzet van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban: 795.5 miljoen dollar . (Nummer 19 wereldwijd) Totale omzet van Harry Potter and the Goblet of Fire: 896,0 miljoen dollar . (Nummer 11 wereldwijd) Voorlopige omzet van Harry Potter and the Order of the Phoenix: 938,2 miljoen dollar . (Nummer 6 wereldwijd).
Toch betekent dit niet het einde van Harry Potter, er moeten nog twee films verschijnen en natuurlijk horen daarbij nieuwe computergames. Het einde is dus nog niet in zicht maar één ding staat vast en dat is dat Harry Potter niet zo maar een hype is, het is een merk die het zeker in de toekomst goed zal blijven doen.

donderdag 15 november 2007

Klonen van apen kan dus toch


Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst met succes een aap gekloond. Ze verwijderden de kern uit een huidcel (fibroblast) van een volwassen resusaap en implanteerden die in een leeggehaalde eicel. Uit het resulterende embryo wisten ze vervolgens stamcellen te winnen, zo meldt de groep van Shoukhra Mitalipov (Oregon Health & Science University) op de website van Nature.
Tot nu toe was zoiets alleen met muizen gelukt. Sommige onderzoekers vroegen zich hardop af of het klonen van primaten überhaupt wel mogelijk was. Dat het nu toch is gelukt, is al vergeleken met het voor het eerst doorbreken van de geluidsbarrière.
Zelf schrijft Mitalipov zijn succes onder meer toe aan het gebruik van Oosight, een instrument waarmee je de eicel beter in beeld krijgt zodat je kunt zien wat je doet. Eerdere onderzoekers hadden daarvoor UV-licht en een speciale kleurstof nodig. Die combinatie blijkt de eicel echter te beschadigen.
Zelfs mét Oosight leverden 304 eicellen uit 14 apen slechts twee levensvatbare stamcellijnen op.
De groep van Mitalipov heeft ook nog 77 keer geprobeerd om een embryo terug te zetten in een surrogaatmoeder teneinde een complete kloon-aap te kweken. De embryo’s overleefden echter niet langer dan een paar weken.
Nature durfde hetoverigens pas te publiceren nadat een Australisch onderzoeksteam aan de hand van DNA-analyse had bevestigd dat het echte klonen waren. De vorige onderzoeker die beweerde dat hij primaten kon klonen was immers de Koreaan Hwang Woo-suk, die nadien werd ontmaskerd als een fraudeur.
Tekenend voor het sindsdien heersende wantrouwen is een commentaar op de NatureNews-website, van iemand die zich afvraagt hoeveel de Australiërs betaald hebben gekregen voor hun bevestiging: “Anyone who claims to have cloned is eventually proven to be a liar and not surprisingly.”
bron: naturenews, Reuters
Arjen Dijkgraaf@ http://www.c2w.nl/

woensdag 14 november 2007

Hiv-mannen hebben vaker onveilige seks

Steeds meer met hiv besmette mannen hebben seks zonder condoom. Het gaat vooral om onbeschermde anale seks met andere mannen.
Dit is vandaag bekend gemaakt door de Universiteit Maastricht en Schorer. Zij deden onderzoek naar seksueel gedrag van homo's en biseksuele mannen in Nederland. Tweederde van de mannen met hiv heeft regelmatig seks met wisselende partners, zonder condoom.
Een groot deel van de hiv-positieve mannen uit het onderzoek vertelt de partner vooraf niets over het hebben van de ziekte. Opvallend was ook dat met hiv besmette mannen vaker kiezen voor onbeschermde seks dan mannen die niet besmet zijn. Het onveilige gedrag neemt toe wanneer de mannen drugs gebruiken, darkrooms bezoeken of seksdates via het internet hebben.
Het onderzoek is gehouden onder 3700 mannen. Zeven procent van hen wist dat hij hiv-positief was. Het aantal mannen dat dit jaar een hiv-test heeft laten doen, is gestegen van 60 naar 63 procent.
Bron: Algemeen Dagblad
redactie@gezondheidsnetnl

dinsdag 13 november 2007

Verlies van een dierbare

Iedereen verliest na verloop van tijd wel een dierbare. Zulke dingen zijn nou eenmaal onontkoombaar, iedereen moet er vroeg of laat aan geloven dat we er op een dag niet meer zijn.

Daarom denk ik ook dat je het beste uit dit leven moet zien te halen en proberen te genieten van alles.Ik geniet bijvoorbeeld van kleine dingen, zoals het samenzijn met familie of van een goed telefoongesprek met een vriend of vriendin. Met je ouders praten of samen tv kijken of eten zijn ook hele mooie dingen.
In moelijke tijden heb ik veel steun gehad aan mijn familie. Vorig jaar had ik last van een depressie en ik viel mijn familie daarmee lastig. Een zus van mijn oma hielp me en verzekerde me dat het weer goed zou komen. Ze nam rustig te tijd om mijn verhaal aan te horen.
Die Tante is er niet meer. Ze is donderdag gestorven aan de gevolgen van kanker. Het nare van kanker is dat het geen rekening houdt of je jong of oud bent, man of vrouw. Het sloopt je en daarom hoop ik ook dat er heel veel onderzoek gedaan wordt om het zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Een jongen uit mijn basisschool is ook gestorven aan kanker, hij was nog maar 19 jaar.
Dit zijn hele nare dingen maar toch moet iedereen het verlies op een eigen manier verwerken. Daar kunnen maanden of misschien zelfs jaren over heen gaan. En het leven kan nog zoveel moois in petto hebben dat je eigenlijk niet bij de pakken neer moet zitten en door moet gaan. Het leven gaat nou eenmaal door en na regen komt altijd weer zonneschijn. :>)

maandag 12 november 2007

Zenuwcellen veroorzaken ook hersenziekten

Zenuwcellen kunnen verschillende hersenziekten, zoals Alzheimer en Parkinson veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse hoogleraren Knut Biber en Erik Boddeke van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Tot dusver werd aangenomen dat zenuwcellen een passief slachtoffer zijn van schadelijke effecten van immuuncellen. Die laatsten spelen een voorname rol bij ontstekingen van het brein, en kenmerken het begin van een hersenziekte.
Gebleken is echter dat de zenuwcellen zelf ook verantwoordelijk kunnen zijn voor afbraak. De conclusie is revolutionair, omdat het onderzoek naar de behandeling van hersenziekten hierdoor een nieuwe impuls krijgt.
redactie@http://www.rtvnoord.nl/

zondag 11 november 2007

De mobiele telefoon bestaat vijftien jaar

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat de mobiele telefoon haar intrede deed bij de grote massa. Oorzaak hiervan was de Nokia 1101, niet het eerste toestel, wel het eerste toestel dat in massaproductie werd vervaardigd.
Dit toestel woog bijna een halve kilo en het gewicht zat voornamelijk in de accu, waarmee je negentig minuten kon bellen. Het mobieltje had een geheugen van 99 telefoonnummers en was 195 x 60 x 45 mm groot. Op deze Nokia ontbrak alleen de bekende Nokia-tune, die pas in 1994 is bedacht.
Nokia is tot op vandaag nog steeds de grootste fabrikant van mobieltjes met een marktaandeel van 39 procent. De tweede plaats is voor Samsung dat een marktaandeel vertegenwoordigt van 15 procent. Het wordt op de voet gevolgd door Motorola met een marktaandeel van 13 procent. Sony Ericsson en LG Electronics sluiten de top-5 af met respectievelijk 9 procent en 8 procent. De overige 16 procent wordt vertegenwoordigt door kleinere fabrikanten over heel de wereld.
Eelco Teuthof@http://www.techzine.nl/

zaterdag 10 november 2007

Geen hangborsten door borstvoeden

Van borstvoeding geven krijg je geen uitgezakte borsten. Hangende borsten blijken andere oorzaken te hebben.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 132 vrouwen die zich tussen 1998 en 2006 hebben aangemeld voor een borstoperatie. Ze waren bijna allemaal minstens één keer zwanger geweest. Meer dan de helft had ooit borstvoeding gegeven. Er bleek geen verschil te zitten tussen de stevigheid van hun borsten en die van de groep die nooit borstvoeding heeft gegeven.
Volgens de onderzoekers heeft het uitzakken van borsten te maken met andere factoren. Roken en veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap zijn een belangrijke oorzaak. Ook blijkt dat borsten meer uitzakken na elke zwangerschap.
Uit het onderzoek bleek dat veel vrouwen denken dat hun borsten zijn uitgezakt doordat zij borstvoeding hebben gegeven. Het was de belangrijkste reden voor de meeste vrouwen die in het onderzoek een borstoperatie wilden ondergaan.
Bron: BBC
redactie@gezondheidsnet.nl

vrijdag 9 november 2007

Sexy loopje betekent: 'nu minst vruchtbaar'

Vrouwen lopen heupwiegender wanneer ze het verst van hun vruchtbare periode af zijn.
Zijn ze op hun vruchtbaarst, dan wiegen vrouwen minder met hun heupen en lopen ze met hun knieën dichter bij elkaar. Dat concluderen Britse onderzoekers.
In veertig filmpjes moesten mannen beoordelen hoe aantrekkelijk zij bepaalde vrouwen vonden. Het enige dat de vrouwen deden, was lopen. Van de vrouwen was bekend wie in haar vruchtbare periode zat en wie niet. In twee afzonderlijke tests bleek een duidelijk verband te zijn tussen een heupwiegend, sexy loopje en de cyclus van de vrouw.
Volgens de onderzoekers lopen vrouwen in hun vruchtbaarste periode onbewust bescheidener, om zichzelf te beschermen tegen opdringerige mannen.

donderdag 8 november 2007

Veel honing bevat kanker-verwekkende stof

Meer dan een kwart van de door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzochte honingmonsters bevat pyrrolizidine alkaloïden (PA's), afkomstig uit onder meer het plantengeslacht Senecio (waaronder Jacobskruiskruid). De meeste PA's zijn kankerverwekkend.
Langdurige en overmatige consumptie van honing met hoge concentraties PA kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit type consumptie is waarschijnlijk zeldzaam. Toch adviseert de VWA de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om nader onderzoek te laten doen naar de herkomst van honing met hoge concentraties PA. Pas als bekend is welke honing hoge concentraties bevat en hoe die tot stand komen, kan attenderen van consumenten zinvol zijn. De VWA is inmiddels met dit onderzoek begonnen.
PA’s komen voor in 3% van de in Nederland groeiende planten, waaronder Jacobskruiskruid. Berichten uit de media en van deskundigen geven aan dat Jacobskruiskruid in Nederland sterk vermeerdert. Ook zijn er meldingen in de wetenschappelijke literatuur dat PA’s in relatief grote hoeveelheden kunnen voorkomen in eetbare producten. De VWA voert momenteel een analyseprogramma uit. Van het onderzoek naar PA’s in honing zijn de resultaten nu bekend. Het onderzoek naar PA’s in diervoeders en melk volgt nog. De resultaten moeten een beter inzicht geven in de gezondheidsrisico’s.
redactie@http://www.blikopnieuws.nl/

woensdag 7 november 2007

Slaapproblemen door te vet eten

Mensen die veel vet eten, kampen vaker met slaapproblemen dan mensen die een gezond voedingspatroon hebben.
Een dieet vol vetten verstoort het natuurlijk bioritme, zo concluderen Amerikaanse onderzoekers. Zij gaven een groep muizen alleen voedsel waar veel vet in zit. Al na twee weken bleek het slaapritme van de muizen verstoord te zijn.
De muizen gingen steeds vaker eten en ook op tijden die het lichaam niet gewend is, waardoor het bioritme van slag raakte. De muizen aten ook steeds vaker 's nachts: het hongergevoel bleek duidelijk de slaap te verstoren.
Bron: Telegraph
redactie@gezondheidsnet.nl

dinsdag 6 november 2007

8 uur slapen per nacht is helemaal niet zo gezond

Kijk ik zomaar even op Wist u dat?! en ik kom een interessant stukje tegen. Zo is acht uur slaap helemaal niet zo gezond. Mensen die dit doen hebben zelfs 12% meer kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen die 6,7-7,5 uur slapen .
Onderzoekers in Amerika van de universiteit van San Diego bestudeerden meer dan één miljoen mensen in de leeftijd tussen 30 en 102 op hun slaapgedrag.
Uitkomst van het onderzoek was dat mensen die acht uur per nacht slapen meer kans lopen om vroegtijdig te overlijden dan mensen die 6,5 tot 7,5 uur per nacht slapen. Slaap je meer dan 8,5 uur of minder dan 4 uur per nacht, dan loop je zelfs een kans van 15% of meer op vroegtijdig overlijden.
Dit onderzoek is zonder twijfel een zeer interessant onderzoek geweest, en lijkt ook zeer betrouwbaar op grond van het aantal subjecten (meer dan 1 miljoen!), de leeftijds groep (tot 102 jaar!) en de looptijd ("jarenlang onderzoek"). Enkele aantekeningen die bij dit onderzoek gemaakt moeten worden zijn echter de volgende zaken: De mensen moesten zelf aangeven hoe lang ze sliepen per nacht, wat uiteraard niet absoluut betrouwbaar is. Verder werd er niet gekeken naar de gezondheid van de mensen en naar de kwaliteit van de slaap. Het ligt nogal voor de hand dat gezonde mensen minder slaap nodig hebben dan oudere mensen. Het is dus maar de vraag in hoeverre dit onderzoek de juiste conclusies heeft getrokken. Het is wachten op meer onderzoek naar dit onderwerp.

maandag 5 november 2007

Niet minder eten, maar meer beweging sleutel bij obesitas

Tijdens een speciale ‘feestrede’ bij het afscheid van Thieu Schraven ging professor Han Kemper in op de effecten van beweging op overgewicht. Minder eten is volgens hem van aanzienlijk minder belang voor de energiebalans dan meer beweging.
Aan de hand van krantenartikelen wees Kemper aan dat media bol staan van het minder blootstellen van kinderen aan snoep en calorieën. Maar zijn stelling is totaal anders: overgewicht komt vooral door een laag energieverbruik. Dat heeft hij na dertig jaar onderzoek aan het Amsterdamse VU medisch centrum aangetoond. ‘Meer actief zijn tijdens de jeugd, leidt tot minder eetzucht later’, stelt hij.
Kemper vindt dat obesitas een ziekte is. Ernstig overgewicht vergroot de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Hij zag per tien jaar elke generatie in Nederland dikker worden. ‘Dat is echt heel ernstig. De meeste mensen hebben geen idee hoeveel ze eten en wat ze verbruiken.’ Meer dan vijftig procent van de Nederlanders doet te weinig aan beweging, zoals minstens een half uur lopen of fietsen per dag.
Vooral hoe lang men beweegt, is van belang, stelt de wetenschapper. ‘De intensiviteit maakt minder uit. Je kunt beter een uur wandelen dan hardlopen, want dan houd je het langer vol.’ Mensen met overgewicht hebben aanzienlijk meer beweging nodig, één tot anderhalf uur per dag. ‘Maar het hoeft niet aaneengesloten te zijn. Zes keer tien minuten is even goed.’
Hij prees op luchtige wijze de indeling van Avans. ‘Dit is een fantastische omgeving. Je kunt trap op, trap af en iedereen moet bewegen. Ik heb gelukkig geen roltrap gezien.’ De liften kunnen wat hem aangaat niet vaak genoeg dienst weigeren. Ook het bewegingspatroon van Thieu Schraven nam hij speels onder de loep. Vinoloog Schraven bedankte de aanwezigen met een fles ‘chateau Avans, speciaal geselecteerd door de maître van de Academie voor Gezondheidszorg.’ [EvG]
redactie@http://punt.avans.nl

zondag 4 november 2007

Genen en zout verklaren effect bloeddrukmedicijn

Dat genen een rol spelen bij het ontstaan van ziekten wisten we al. Maar nu blijken ze ook de werking van bepaalde geneesmiddelen te beïnvloeden.
Uit onderzoek blijkt dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen minder goed werken bij mensen die veel zout eten en een bepaalde variant van het ACE-gen hebben. Dit gen is verantwoordelijk voor de verhoging of verlaging van de bloeddruk.
Het ACE-gen is het stukje DNA dat verantwoordelijk is voor een speciaal enzym, ACE. Dit enzym zorgt voor het actief maken van het enzym angiotensine. Dit zorgt weer voor een hogere bloeddruk. De bloeddruk kan worden verlaagd met bepaalde medicijnen: de ACE-remmers.

redactie@huisartsvandaag.nl

zaterdag 3 november 2007

Artsen kunnen buitenlichamelijke ervaring opwekken

Antwerpse artsen hebben voor het eerst hersendelen in beeld gebracht die zorgen voor de zeldzame 'out-of-body experience': het gevoel dat je naast je eigen lichaam zweeft.
De ontdekking gebeurde toevallig. Een 63-jarige man had een hersenimplantaat gekregen tegen oorsuizen. Maar steeds wanneer het implantaat bepaalde elektrische schokjes gaf, had de man het gevoel een halve meter links achter zijn eigen lichaam te zweven.
De ervaring duurde steeds 15 tot 21 seconden. Artsen zagen met hersenscans dan een buitengewone activiteit in twee hersenzones.
Epilepsie
Patiënten met epilepsie of migraine meldden soms een out-of-body ervaring. Wetenschappers vermoeden dat de buitenlichamelijke gewaarwording ontstaat wanneer hersenen de tastzin, gezichtsvermogen en evenwichtszin niet meer kunnen integreren.
"De vaststellingen van het Belgische team zijn van belang om te begrijpen wat er in onze hersenen gebeurt tijdens out-of-body ervaringen", stelde het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zaterdag.
Inzicht
"Tevens helpen de vaststellingen om verder inzicht te verwerven in de wijze waarop onze hersenen in staat zijn om onze zelfperceptie te creëren."
Het onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verscheen deze week in vakblad The New England Journal of Medicine.
(c) ANP

vrijdag 2 november 2007

Kanker voorkomen: wees zo slank mogelijk

Streef naar een slank postuur en verklein daarmee de kans op kanker. Dat zegt het gezaghebbende Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) in het rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer.
Een internationaal panel van 21 gerenommeerde wetenschappers werkte vijf jaar aan het analyseren van de resultaten van ruim 7.000 studies naar oorzaak en preventie van kanker.
Duidelijkheid
De studie is uitgevoerd om een einde te maken aan de tegenstrijdige berichten over kankerpreventie, zegt Pelagia de Wild, directeur van WCRF Nederland, tegen elsevier.nl. ‘De ene week lees je dat een kopje koffie goed voor je is, de week daarna is het weer slecht. Om daar duidelijkheid over te geven is de bestaande literatuur over kankerpreventie onderzocht.’
Volgens het rapport (samenvatting in pdf) hebben mensen met overgewicht of obesitas een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Daarom wordt geadviseerd het gewicht aan de lage kant te houden, binnen de normale range (een BMI* tussen de 18,5 en 25).
‘Over die relatie is vaker geschreven, maar nooit eerder is de relatie zo overtuigend aangetoond als in dit rapport,’ aldus de Wild. ‘De onderzoekers geven het advies om je hele leven het gewicht proberen te houden dat je op je 21ste hebt.’
Ongeveer eenderde van de gevallen van kanker wordt veroorzaakt door een verkeerde levensstijl.
Overige aanbevelingen van het WCRF
  • beweeg iedere dag minimaal dertig minuten, nog beter: 60 minuten matig intensief of een half uur intensief bewegen

  • vermijd alcohol en suikerrijke dranken (verminder ook het gebruik van vruchtensap). Omdat alcohol in beperkte mate ook gezondheidsvoordelen heeft, wordt er per dag een maximum van twee glazen voor mannen en één voor vrouwen geadviseerd

  • eet voornamelijk plantaardige voedingsmiddelen (dagelijks ten minste 400 gram groenten en fruit)
    beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees) en

  • vermijd bewerkt vlees (worst en ham)

  • beperk zoutconsumptie

  • haal voedingsstoffen zoveel mogelijk uit 'echte' voeding en gebruik zo min mogelijk vitaminepillen

  • bijzondere aanbeveling: geef borstvoeding

Overigens zei de vooraanstaande Britse kankerspecialist prof. dr. Karol Sikora tegen de BBC dat er ‘niks magisch’ aan de aanbevelingen is. ‘De belangrijkste boodschap die ik zou willen geven is je niet al te druk te maken; geniet van het leven, neem een glas wijn als daar zin in hebt en van een klein stukje vlees ga je niet meteen dood.’

Anna Dijkman@elsevier.nl

donderdag 1 november 2007

Bouwstenen leven ontstaan in het heelal


In het vacuüm van de ruimte kunnen ingewikkeldere moleculen ontstaan dan eerder door wetenschappers werd aangenomen. Onderzoekers aan de universiteit van Leiden wisten via een simulatie van het heelal alcoholmoleculen te produceren.
De reactiviteit van moleculen in de ruimte is extreem laag. Chemische processen op aarde verlopen sneller naarmate de druk en de temperatuur hoger wordt. De omstandigheden in de ruimte zijn precies omgekeerd.
Aminozuren
De vorming van organische verbindingen zoals alcohol zijn belangrijk voor het ontstaan van leven. Om die reden is het voor wetenschappers interessant om te kijken in hoeverre onderdelen van aminozuren ontstaan, de bouwstenen van het DNA.
Suzanne Bisschop promoveert 8 november op dit onderzoek naar astrochemische processen in vaste stoffen.
Voor het onderzoek gebruikte de promovenda de James Clerk Maxwell telescoop op Hawaii om ethanol, de scheikundige naam voor alcohol, te vinden in gebieden waar actieve stervorming plaatsvindt.
Vacuümopstelling
Vervolgens werden dezelfde omstandigheden gesimuleerd in een laboratoriumopstelling. Bisschop: "We hebben in een ultra hoge vacuümopstelling ijs gemaakt van ethanal en dit bij lage temperatuur gebombardeerd met waterstofatomen. Wanneer je infraroodstraling gebruikt wordt er inderdaad ethanol gevormd in het ijs."
Dat proces is precies het omgekeerde van wat er gebeurt als je teveel alcohol drinkt. Ethanol wordt dan omgezet in ethanal. "De vraag is nu hoe in de ruimte voldoende ethanal ontstaat", aldus hoofddocent astrofysica Harold Linnartz.
Complex
Er wordt nu nog onderzocht hoe complex de stoffen in deze extreem ongunstige omstandigheden kunnen worden. En of er op deze manier aminozuren ontstaan.
De uitkomst van het onderzoek kan voor belang zijn om naar die gebieden in de ruimte te kijken waar de kans op leven het grootst is.
Kristiaan Asscheman@nu.nl