donderdag 22 november 2007

Acrylamidegehalte moet omlaag

Het acrylamidegehalte in levensmiddelen moet verder omlaag. Dat zegt de VWA naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar de relatie tussen kanker en de hoeveelheid acrylamide in voeding.
Het onderzoek werd verricht in opdracht van de VWA. Gebleken is dat het eten van producten met relatief veel acrylamide de kans op het krijgen van baarmoeder- en eierstokkanker vergroot. Bij baarmoederkanker verdubbelde het risico in de hoogste categorie van acrylamide-inname.
Op basis van dierproeven was al eerder een relatie gelegd tussen acrylamide en kanker. Dat verband is nu ook gelegd voor mensen. Daartoe zijn Nederlanders gedurende meer dan 20 jaar gevolgd. Er is geen verband aangetoond tussen de inname van acrylamide en borstkanker.

Patat
Acrylamide komt voor in onder meer koffie, patat, chips en ontbijtkoek. Het gehalte is de afgelopen jaren sterk verminderd, maar toch adviseert de VWA de overheid om een 'meer coƶrdinerende rol richting de industrie te spelen'. Zo kan volgens de VWA bevorderd worden dat de trend van dalende acrylamidegehaltes doorzet.
Er zijn diverse ingrediƫnten op de markt waarmee fabrikanten van voedingsmiddelen het acrylamidegehalte zeer fors kunnen verlagen.
Het Voedingscentrum stelt dat consumenten acrylamide niet helemaal kunnen vermijden maar adviseert om gevarieerd te eten om zo de schadelijke effecten te verminderen.
Norbert van der Werff @http://www.evmi.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten