woensdag 28 november 2007

Elke minuut twee jongeren een hiv-infectie

H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau geeft op 30 november op het RAI congresplein in Amsterdam het startsein voor de nieuwe STOP AIDS NOW! campagne. Iedere minuut komen er twee jongeren met hiv bij. Slechts 1 op de 4 jongeren in ontwikkelingslanden weet hoe hij zich kan beschermen tegen een hiv-infectie. Daarom start STOP AIDS NOW! een nieuwe campagne voor aidsvoorlichting aan jongeren in ontwikkelingslanden. H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau opent de campagne tijdens Het Elfde Nationaal Congres Soa·Hiv·Aids door graffiti te spuiten op één van de levensgrote letters I STOP AIDS NOW! De prinses roept iedereen op om een persoonlijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen aids.
I STOP AIDS NOW
De zin I STOP AIDS NOW! -vrij naar I amsterdam- staat op 30 november in drie dimensionale manshoge letters (2 meter hoog 17 meter breed) op het congresplein voor de RAI. De letters worden geflankeerd door vijftien portretten van jongeren uit alle delen van de wereld die hiv hebben of extra kwetsbaar zijn voor hiv. Deze foto's van de Nederlandse fotograaf Adriaan Backer zijn door het hele land te zien in 4000 abri's. De letters I STOP AIDS NOW! en de fototentoonstelling staan van 1 december (Wereld Aids Dag) tot 10 december op het Museumplein in Amsterdam.
Aids: de grootste bedreiging voor jongeren wereldwijd
De helft van alle nieuwe hiv-infecties vindt plaats bij mensen jonger dan 25 jaar. Slechts 1 op de 4 jongeren in ontwikkelingslanden weet hoe hij zich kan beschermen tegen een hiv-infectie. Terwijl kinderen en jongeren een groot risico lopen om geïnfecteerd te raken met hiv. Dat komt door gebrek aan kennis, vaardigheden of doordat ze de bescherming van hun ouders moeten missen. Maar ook doordat ze op straat leven, worden uitgebuit in kinderprostitutie of op een andere manier met geweld in aanraking komen. De situatie van jongeren is te verbeteren door goede voorlichting, door meisjes weerbaar te maken en door taboes te doorbreken en condooms beschikbaar te stellen.
Voorlichting: hét wapen in de strijd tegen aids
Voorlichting aan jongeren is een investering in de toekomst. Hierdoor kunnen miljoenen infecties voorkomen worden. Dat goede voorlichting aan jongeren werkt, laten landen als Thailand, Kenia, Cambodja en Zimbabwe zien. Inmiddels is duidelijk wat wel en niet werkt bij voorlichting. Er bestaan doeltreffende methoden en middelen. De uitdaging is het bereiken van grotere groepen jongeren in ontwikkelingslanden. STOP AIDS NOW! start een preventieproject gericht op jongeren waarbij gebruik wordt gemaakt van voorlichtingsmethodes die zich bewezen hebben. Door Life-Skills programma's leren jongeren voor zichzelf op te komen, te onderhandelen en durven ze 'nee' te zeggen tegen onveilige seks. Jongeren krijgen zelfvertrouwen, leren dat ze een keus hebben en kunnen zich tegen hiv en aids beschermen.
redactie@mailto:redactie@http://www.hivnet.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten