dinsdag 18 december 2007

Motorrijden 18 keer gevaarlijker dan autorijden

Motorrijden is niet voor iedereen weggelegd. Vooral mensen die het leuk vinden om hun grenzen op te zoeken, kunnen maar beter niet op een motorfiets stappen. Het is altijd zo jammer dat je die grens pas gevonden hebt, wanneer je er overheen bent en dat is meestal geen goed teken. Uit een studie van de Europese verkeersveiligheidsorganisatie ETSC is vandaag gebleken dat je als motorrijder 18 keer meer kans loopt op een dodelijk ongeval dan in de auto. Nog een reden om zo’n tweewieler goed te overwegen.
Volgens het onderzoek verongelukten in Europa vorig jaar 6.200 motorrijders, zo’n 16 procent van alle verkeersdoden. Dat is fors wanneer je bedenkt dat de motorrijders slechts een aandeel van 2 procent hadden in alle afgelegde kilometers. Het veiligste land voor motorrijders is Noorwegen. Nederland zit in het midden en het gevaarlijkste land is SloveniĆ«. Sinds 2001 daalt het aantal doden onder motorrijders minder hard vergeleken met andere verkeersdeelnemers. In 13 van de 27 EU-landen is het aantal motordoden vorig jaar zelfs gestegen.
Volgens de ETSC moet de overheid de wegen veiliger ontwerpen, zonder scherpe vangrails die benen amputeren van gevallen motorrijders. Daarbij moeten motoren worden uitgerust met “e-call”, een systeem waarbij de motor zelf bij een ongeluk 112 belt. De Federatie Europese Motorrijders Associaties (FEMA) ziet graag het lage btw-tarief voor valhelmen en veiligheidskleding, aangezien daar nog weleens op wordt beknibbelt.
redactie@http://www.autoblog.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten