vrijdag 7 december 2007

Hoe ervaren patiënten het gebruik van hun antidepressivum

In het kader van een promotieonderzoek naar het patiëntenperspectief op stoppen met antidepressiva, onderzocht de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen ervaringen van het Meldpunt Medicijnen.

Opvallende conclusie is dat bijwerkingen die mensen ervaren, vaak tot stoppen met antidepressiva leiden en dat patiënten hun behandelaar niet altijd vertellen dat zij zijn gestopt. Daarnaast blijken artsen en apothekers andere bijwerkingen te melden dan gebruikers van antidepressiva. Het artikel hierover verschijnt in het European Journal of Clinical Pharmacology van december1.

Bij bijna de helft van de melders zorgen de bijwerkingen ervoor dat zij stoppen met hun antidepressivum. Eenderde stelt de huisarts hiervan niet op de hoogte. Bijwerken die veel gebruikers noemen zijn gewichtstoename, sexuele problemen, onttrekkingsverschijnselen, vermoeidheid en slaapproblemen. Ook noemen gebruikers ineffectiviteit als verklaring voor het voortijdig staken van het gebruik.

Omdat medicijngebruikers sommige informatie wel melden op het meldpunt maar niet rechtstreeks aan hun behandelaar, kan het meldpunt meer inzicht geven in de problemen die mensen ervaren bij het gebruik van antidepressiva. Groot probleem is namelijk dat deze medicijnen vaak niet worden gebruikt zoals wenselijk is: mensen gebruiken antidepressiva alleen wanneer ze klachten hebben of stoppen te vroeg. Met de informatie uit het meldpunt kunnen arts en apotheker meer aandacht besteden aan de punten die geneesmiddelengebruikers zelf aangeven op dit meldpunt.

Onzichtbare klachten
De aard van de gemelde bijwerkingen is vergeleken met de aard van de meldingen die artsen en apothekers bij het Lareb deden. Het blijkt dat artsen en apothekers vaker zichtbare en meetbare klachten melden dan gebruikers. Gebruikers melden bijvoorbeeld eerder klachten als slaapproblemen en apathie. Soms ziet de arts in tegenstelling tot de patiënt deze klachten als onderdeel van het ziektebeeld, in plaats van veroorzaakt door de medicatie. Artsen lijken de impact en relevantie van bepaalde soorten klachten anders in te schatten. Bovendien melden artsen en apothekers klachten die alom bekend zijn niet steeds opnieuw, waardoor ze niet meer meegenomen worden in de evaluatie over deze meldingen met als gevolg dat ze op den duur als minder relevant gezien kunnen worden. Terwijl deze klachten voor patiënten vaak wel bijdragen aan een vermindering van hun levenskwaliteit.

Meldpunt Medicijnen
In totaal zijn in deze studie 258 meldingen over antidepressiva onderzocht. Van deze groep meldde ruim tweehonderd mensen één of meer bijwerkingen (in totaal 630). Op de site http://www.meldpuntmedicijnen.nl/ kunnen medicijngebruikers of iemand uit hun omgeving verschillende soorten ervaringen met medicijnen melden. Zij kunnen ervaringen melden over de effectiviteit van een medicijn, over bijwerkingen, over praktische problemen zoals de verpakking, of over vergoeding. Dit melden gebeurt anoniem, via een online formulier.

redactie@http://www.zorgkrant.nl/

1 opmerking:

  1. Leuk dat je aandacht besteed aan ons meldpunt. Het is volgens ons heel belangrijk wat patiënten en gebruikers ervaren. Hoe meer ervaringen hoe beter.
    MM

    BeantwoordenVerwijderen