donderdag 13 december 2007

Grote verschillen bij dwangopnames

In dwangopnames en het toepassen van dwangmaatregelen bij psychiatrische inrichtingen zijn grote verschillen. In Limburg, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland zijn de afgelopen jaren meer patiënten gedwongen opgenomen dan in de rest van Nederland.
Ook zijn er grote verschillen tussen instellingen onderling. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat zij donderdag heeft gepresenteerd. Volgens haar kan het niet zo zijn dat instellingen uit gewoonte of eigen overtuiging patiënten opsluiten, vastbinden dan wel medicijnen toedienen. Volgens de wet moeten daar zorginhoudelijke redenen voor zijn.
De laatste jaren worden steeds meer mensen, vooral in de grote steden, gedwongen opgenomen in een inrichting middels een zogenoemde IBS-procedure. Een burgemeester moet toestemming geven voor die spoedprocedure. Die wordt toegepast als iemand door geestelijke problemen een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving.Volgens de inspectie komt het ook steeds vaker voor dat patiënten in instellingen voor psychiatrische zorg onder dwang medicijnen krijgen toegediend, terwijl ze vroeger vaker in een separeercel terechtkwamen.
Belangenorganisaties van psychiatrische patiënten vragen al lange tijd aandacht voor de verschillen in behandeling tussen inrichtingen onderling. Ze willen dat die duidelijk motiveren waarom ze iemand in een separeercel stoppen of onder dwang medicijnen toedienen.
redactie@http://www.gelderlander.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten