Onderzoekers hebben in cacao antioxidanten opgespoord die zouden kunnen helpen bij diabetes, cerebrovasculaire accidenten (beroerten) en vaatdementie. De voorbije tien jaar heeft het wetenschappelijk onderzoek een compleet nieuwe kijk opgeleverd op de voedingstroeven van chocolade. Met als “sluitstuk” de bevinding dat cacao en dus chocolade enorm rijk zijn aan polyfenolen, een soort antioxidanten. Ter vergelijking: zwarte chocolade zou meer van die antioxidanten bevatten dan de meeste vruchten en - vooral - dan rode wijn, die alom geprezen wordt als “goed voor het hart”. Die heilzame werking hangt echter vooral af van deze even talrijke als complexe cacaohoudende moleculen. Uit de eerste resultaten blijkt duidelijk dat cacao en zwarte chocolade net als het glas rode wijn een “hartbeschermende” werking hebben. En nieuwe studies wijzen uit dat de polyfenolen in chocolade eveneens nuttig zouden kunnen zijn bij de behandeling van diabetes, cerebrovasculaire accidenten (CVA's) en vaatdementie. Wetenschappers die voor één van de grootste chocoladeproducenten ter wereld werken, verklaarden onlangs dat die moleculen binnenkort zelfs gebruikt zouden kunnen worden om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen! Van chocolade tot tablet
“De klinische en experimentele resultaten voor de moleculen in kwestie, de flavanolen in cacao, wijzen momenteel steeds meer in dezelfde richting”, aldus dr. Norm Hollenberg, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School en één van de eerste onderzoekers die het therapeutische potentieel van flavanolen ontdekten. Vandaag staat met zekerheid vast dat flavanolen specifiek de plaatjesaggregatie verminderen, net als aspirine, waardoor het bloed verdund wordt en het risico op bloedklonters en dus op trombose verkleint. Deze ontdekking heeft belangrijke implicaties voor farmaceutische toepassingen. Uit nieuwe klinische studies is ook gebleken dat de flavanolen in cacao het bloeddebiet in sommige vitale hersenzones kunnen verhogen. Dat biedt perspectieven voor de behandeling van vaataandoeningen bij bejaarden, onder meer vaatdementie en cerebrovasculaire accidenten. Ook goed voor diabetici!
Maar flavanolen zouden nog meer gunstige effecten hebben. Studies tonen aan dat ze de bloeddruk bij diabetespatiënten met hypertensie aanzienlijk kunnen doen dalen. Ze zouden namelijk de synthese van stikstofmonoxide door de bloedvaten bevorderen, waardoor de doorbloeding toeneemt. Met andere woorden: de slagaders zetten uit en de druk daalt… Deze resultaten lijken erop te wijzen dat de flavanolen in cacao nuttig zijn bij de behandeling van ernstige vaatcomplicaties bij chronische diabetes. Verbazend voor een product dat lange tijd verboden werd bij dat soort patiënten… De bestaande studies zeggen echter niet dat we ons nu ineens moeten gaan volproppen met chocolade! Enerzijds treedt dit gunstige effect vooral op bij zwarte chocolade, die meestal minder in trek is. Anderzijds blijft chocolade rijk aan vet en suiker én dus een caloriebom… Net als rode wijn moeten we deze lekkernij dus met mate consumeren!
Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsspecialist @ http://www.e-gezondheid.be/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten