zaterdag 14 juli 2007

Vertrouwen

In de Cyclus van Succes is Vertrouwen een belangrijke stap.In het volgende wil ik het begrip Vertrouwen verder met je verkennen.

In ons dagelijkse leven wordt het woord 'Vertrouwen' vaak in de mond genomen. Maar, wat is vertrouwen eigenlijk? Wat betekent vertrouwen? Hoe werkt vertrouwen? Kun je vertrouwen ruiken, horen, zien, proeven, voelen? Hoeveel heb je er van? Veel of weing? Vertrouwen lijkt wel iets dat variabel is. Hoe ga je om met vertrouwen en wat doet het met je?Er is sprake van een Paradox: vertrouwen en wantrouwen. Op de een of andere manier kun je vertrouwen niet herkennen zonder wantrouwen te kennen.

In het menselijk verkeer kan vertrouwen worden omschreven als de verwachting dat de wederpartij zich houdt aan zijn woord, gewekte verwachtingen honoreert, oog heeft voor mijn belang en zich niet uitsluitend richt op zijn eigen voordeel. Tegelijk bestaat altijd het risico dat het vertrouwen wordt geschonden. Dat wordt vooral belangrijk als de relatie toch niet zo profijtelijk is als verwacht. Of wanneer zich voor een partij een aantrekkelijk alternatief aandient; vertrouwen betekent dan dat die partij de verleidingen weerstaat en toch loyaal blijft.Vertrouwen houdt de bereidheid in om verder te kijken dan alleen het eigenbelang, althans het eigenbelang op korte termijn.Vertrouwen kun je wel proberen te ritualiseren, bijvoorbeeld door 'te Trouwen'. De partners verwachten dan trouw. Vertrouwen echter is een werkwoord. Stop je met werken aan trouw, dan is die na een tijdje ver te zoeken. Vandaar Ver-trouwen

En helaas dan geldt vaak: verwachting is uitgestelde teleurstelling.

Vertrouwen heeft ook iets 'Spiritueels'. Dat is de reden dat de 'Geloven' en de bijbehorende 'Gelovigen' er dankbaar gebruik van maakt. En er ook voor op oorlogspad gaan!

Als ik 'Vertrouwen' op mij laat inwerken dan krijg ik het 'gevoel' dat vertrouwen de ook iets te maken heeft met de manier waarop ik mijn energie inzet.

Vertrouwen is dan een soort 'Regeltechniek'.Dat is een lastige. Want dat veronderstelt dat je met vertrouwen ook 'controle' kan krijgen over datgene wat je doet.En dat is feitelijk ook wat we met z'n allen doen. Athans proberen te doen.Terecht of onterecht wordt vertrouwen, of liever gezegd het ontbreken daaraan, in onze samenleving gebruikt voor het inrichten en samenstellen van Rituelen, Regels, Procedures en Wetten.Daarbij geldt dat voor de één het eindresultaat leid tot groot vertrouwen en bij de ander tot groot wantrouwen.

Regels leiden in principe nooit tot vertrouwen, ze kunnen het alleen bevestigen. Ik heb verscheidene keren meegemaakt in bedrijven dat regels ingevoerd werden omdat mensen elkaar niet vertrouwden. Resulaat was nog meer wantrouwen! (vergelijk ook McGregor theorie x en y over motivatie van mensen)

Statement: Regels worden vaak ingevoerd door managers die niet vertrouwen op hun medewerkers of eerlijker gezegd, die zichzelf niet vertrouwen dat zij medewerkers kunnen motiveren.

Regels worden ook vaak gebruikt om 'valse' doelen te bereiken. Mensen voelen dit. Er bestaat geen 'natuurlijk' vertrouwen.

Vertrouwen heeft daarmee ook een verband met 'Bestemming'. De 'bestemming' van de één is per definitie anders dan die van een ander.Ga maar na: de één is een appelboom, de ander is een perenboom.Ieder individu is in de ogen van een ander 'een ander'.Op basis van deze observatie kun je stellen; als je jezelf niet vertrouwt kun je een ander niet vertrouwen' of 'je vertrouwt een ander als jezelf'. Vandaar het gezegde van de Waard.

Geschreven door Jan Hendrik Rufer @ air.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten