zaterdag 24 november 2007

Kindermishandeling vergroot kans op psychische problemen op volwassen leeftijd


Slachtoffer zijn van kindermishandeling vergroot de kans op het krijgen van een stemmings-, angst- of middelenstoornis op volwassen leeftijd. Kindermishandeling vindt vooral plaats in de familie en komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut.
Het onderzoek van het Trimbos-instituut maakt duidelijk dat kinderen die in hun jeugd mishandeld zijn een verhoogd risico lopen om later in hun leven een psychische stoornis te ontwikkelen, bijvoorbeeld een stemmings-, angst- of middelenstoornis. Het maakt daarbij niet uit om welk type kindermishandeling het gaat: mensen die emotioneel verwaarloosd zijn, lichamelijk of psychisch mishandeld zijn hebben allen een grotere kans om psychische problemen te krijgen op volwassen leeftijd. Het gaat om een aanzienlijk aantal mensen. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit onder ruim 1800 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar laat zien dat 37 procent van de leerlingen aangaf ooit het slachtoffer te zijn geweest van kindermishandeling en bijna 20 procent meldde dat dit het afgelopen jaar het geval was (Lamers-Winkelman et al., 2007).
Kindermishandeling vindt vaak binnen de familie plaats. Bij emotionele verwaarlozing en psychische mishandeling noemen mannen vaker hun vader en vrouwen hun moeder als dader. In een kwart van de gevallen betreft het een broer of zus. Bij lichamelijk misbruik betreft het meestal de vader, terwijl het bij seksueel misbruik meestal gaat om iemand buiten de familie. In gezinnen waar sprake is van kindermishandeling spelen vaak meerdere problemen tegelijkertijd, bijvoorbeeld echtscheiding, psychische problemen van één van de ouders, uithuisplaatsing. Er is nog weinig bekend over de mechanismen waarlangs kindermishandeling leidt tot psychische problemen op latere leeftijd.
Vroegtijdige interventies zijn van groot belang. Op dit terrein liggen grote kansen voor preventie, één van de aandachtspunten van het programmaministerie Jeugd en Gezin. Er zijn al verschillende initiatieven genomen, zoals de nieuw te vormen Centra voor Jeugd en Gezin en het programma Beter Beschermd van de Jeugdzorg.
De gegevens over de effecten van kindermishandeling op volwassen leeftijd zijn afkomstig uit de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS) van het Trimbos-instituut, een representatief onderzoek naar psychische problemen bij de volwassen bevolking van 18-64 jaar. De resultaten van het onderzoek worden beschreven in het rapport Psychische gevolgen van kindermishandeling op volwassen leeftijd, dat het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS heeft geschreven.
redactie@http://www.zorgkrant.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten