zaterdag 3 november 2007

Artsen kunnen buitenlichamelijke ervaring opwekken

Antwerpse artsen hebben voor het eerst hersendelen in beeld gebracht die zorgen voor de zeldzame 'out-of-body experience': het gevoel dat je naast je eigen lichaam zweeft.
De ontdekking gebeurde toevallig. Een 63-jarige man had een hersenimplantaat gekregen tegen oorsuizen. Maar steeds wanneer het implantaat bepaalde elektrische schokjes gaf, had de man het gevoel een halve meter links achter zijn eigen lichaam te zweven.
De ervaring duurde steeds 15 tot 21 seconden. Artsen zagen met hersenscans dan een buitengewone activiteit in twee hersenzones.
Epilepsie
Patiënten met epilepsie of migraine meldden soms een out-of-body ervaring. Wetenschappers vermoeden dat de buitenlichamelijke gewaarwording ontstaat wanneer hersenen de tastzin, gezichtsvermogen en evenwichtszin niet meer kunnen integreren.
"De vaststellingen van het Belgische team zijn van belang om te begrijpen wat er in onze hersenen gebeurt tijdens out-of-body ervaringen", stelde het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zaterdag.
Inzicht
"Tevens helpen de vaststellingen om verder inzicht te verwerven in de wijze waarop onze hersenen in staat zijn om onze zelfperceptie te creëren."
Het onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verscheen deze week in vakblad The New England Journal of Medicine.
(c) ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten