Eten van vleeswaren als worst, ham en gehakt verhoogt de kans op darmkanker. Op grond van duizenden onderzoeken heeft een groep internationale deskundigen voor dat verband „overtuigend bewijs” gevonden.
Ook is het volgens de deskundigen zeker dat overtollig lichaamsvet het risico op allerlei vormen van kanker vergroot en is het „aannemelijk” dat de consumptie van rood vlees de kans op darmkanker verhoogt.
De deskundigen, die wereldwijd 7000 onderzoeken doorworstelden, presenteerden woensdag hun bevindingen. Ze deden dat in Amsterdam, Londen, Washington, Peking en Hongkong. Het project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft zes jaar geduurd. Volgens het fonds is het het grootste en meest omvattende onderzoek op het gebied van kankerpreventie.
De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Ook dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker. Bij vrouwen die hun kind borstvoeding geven is de kans op borstkanker minder dan bij vrouwen die dat niet doen, stellen de deskundigen vast.
„Streef naar een slank postuur”, luidt het advies. „Maar vermijd ondergewicht.” En: „Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging.” Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen, stelt VU-hoogleraar Jaap Seidell, die als Nederlandse deskundige bij het project is betrokken. Hij wijst op overgewicht en tekort aan beweging. „Dat die nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt het nog alarmerender.”
Het rapport is een analyse van de overal ter wereld verschijnende onderzoeken naar de relatie tussen voeding, leefstijl, gewicht, lichaamsbeweging en kanker. Aanvankelijk werden 50.000 onderzoeken voor het project geselecteerd. Uiteindelijk bleven er 7000 onderzoeken over. Na een analyse heeft een panel van 21 deskundigen het rapport samengesteld en de aanbevelingen voor kankerpreventie opgesteld. redactie@telegraaf.nl
Ook is het volgens de deskundigen zeker dat overtollig lichaamsvet het risico op allerlei vormen van kanker vergroot en is het „aannemelijk” dat de consumptie van rood vlees de kans op darmkanker verhoogt.
De deskundigen, die wereldwijd 7000 onderzoeken doorworstelden, presenteerden woensdag hun bevindingen. Ze deden dat in Amsterdam, Londen, Washington, Peking en Hongkong. Het project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft zes jaar geduurd. Volgens het fonds is het het grootste en meest omvattende onderzoek op het gebied van kankerpreventie.
De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Ook dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker. Bij vrouwen die hun kind borstvoeding geven is de kans op borstkanker minder dan bij vrouwen die dat niet doen, stellen de deskundigen vast.
„Streef naar een slank postuur”, luidt het advies. „Maar vermijd ondergewicht.” En: „Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging.” Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen, stelt VU-hoogleraar Jaap Seidell, die als Nederlandse deskundige bij het project is betrokken. Hij wijst op overgewicht en tekort aan beweging. „Dat die nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt het nog alarmerender.”
Het rapport is een analyse van de overal ter wereld verschijnende onderzoeken naar de relatie tussen voeding, leefstijl, gewicht, lichaamsbeweging en kanker. Aanvankelijk werden 50.000 onderzoeken voor het project geselecteerd. Uiteindelijk bleven er 7000 onderzoeken over. Na een analyse heeft een panel van 21 deskundigen het rapport samengesteld en de aanbevelingen voor kankerpreventie opgesteld. redactie@telegraaf.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten