In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Van drie naar twee uur, want de zomertijd is afgelopen. Een uur langer slapen! Maar waarom eigenlijk? En waar komt dat extra uur ineens vandaan? De wintertijd gaat inVroeger had elke plaats in Nederland zijn eigen tijd. Om te bepalen hoe laat het was, werd er naar de stand van de zon gekeken. De zon komt in het oosten op en gaat in het westen onder dus hij staat niet overal hetzelfde. Hierdoor was het in het oosten een kwartier later dan in het westen van Nederland. Toen er treinen gingen rijden, moest er wel één tijd worden ingevoerd. Dat was de Amsterdamse tijd, die twintig minuten voorliep op de rest van Europa. In 1940 werd er een standaardtijd voor heel Europa ingevoerd: de Greenwichtijd. Nederland en een groot deel van Europa liggen ten oosten van het Engelse plaatsje Greenwich, in de tijdzone waarin het een uur later is. Tenminste, tijdens de wintertijd. Tijdens de zomertijd is het twee uur later.
Energie besparenTijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers al eens de zomer- en wintertijd ingevoerd, maar die werd in 1946 afgeschaft. Pas in 1977 voerde de Nederlandse regering de zomertijd weer in. Er was een oliecrisis en door de klok een uur vooruit te zetten, hoefden mensen pas later de lampen in huis aan te doen. Dat bespaarde een hoop energie. Ook na de oliecrisis bleef de zomertijd gehandhaafd. Omdat het langer licht blijft, kun je 's avonds langer van het lekkere zomerweer genieten. Anders zou het in de zomer al om half tien donker zijn!
EzelsbruggetjeDe wintertijd gaat altijd in het laatste weekend van oktober in een duurt vijf maanden. Het laatste weekend van maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Kun jij maar niet onthouden of de klok nou voor- of achteruit gezet wordt? Daar is een heel handig ezelsbruggetje voor. In het VOORjaar wordt de klok VOORuit gezet.
Maartje
Dammers@kidsweek.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten