
Overigens zijn niet alle verzadigde vetten cholesterolverhogend en dus slecht voor de gezondheid, stelt Van Hooijdonk. Bovendien wordt onder meer op de Wageningen Universiteit gewerkt aan aanpassingen van de genen van koeien om de slechte vetzuren uit te bannen.
Hij benadrukt dat deze aanpassing pas zin hebben als niet meer alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid. Gezondheidskosten
In zijn inaugurele rede haalt Van Hooijdonk Amerikaans onderzoek aan dat voldoende zuivelconsumptie een aanzienlijke besparing in gezondheidskosten oplevert. De effecten zijn het grootst bij mensen met een hoge bloeddruk, obesitas en diabetes type 2. In Nederland is dit nog niet aan de orde stelt de onderzoeker, omdat de zuivelconsumptie hier hoger ligt dan in de VS, maar hij waarschuwt dat een dalende consumptie een negatief effect heeft op de volksgezondheid. Hij pleit voor een positievere benadering van melk en wil dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de effecten van melk nader onderzoekt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten