Onderzoek waarmee de farmaceutische industrie geen geld kan verdienen, krijgt doorgaans niet veel aandacht. Zo ook het onderzoek van de Australische dokter Frank Apperly, die aan de universiteit van Melbourne in 1941 al aantoonde, dat zonlicht een beschermend effect kan hebben tegen vele soorten kanker, waaronder borst-, long-, prostaat- en darmkanker. Hij bestudeerde onder meer de kankerstatistieken in Amerika en ontdekte dat mensen die in zonniger oorden wonen minder kans op kanker hebben. Op zich is dat niet verwonderlijk, omdat zonlicht de rijkste bron is aan vitamine D, een essentiële anticarcinogeen.
Twee recente onderzoeken bevestigen nu Apperly’s vindingen. Het eerste onderzoek werd uitgevoerd aan het Britse Imperial College London. Volgens een publicatie van de British Medical Journal Journals Online (17 oktober 2007) bleek dat vrouwen tussen de tien en negenentwintig, die een hoger percentage vitamine D innamen dan een controlegroep, veertig procent minder kans maakten om later in hun leven borstkanker te ontwikkelen.
Uit een vergelijkbaar onderzoek aan de universiteit van Californië in San Diego kwamen soortgelijke resultaten. Hier bleek dat vrouwen met een verhoogde hoeveelheid vitamine D zelfs de helft minder borstkanker ontwikkelden. Vitamine D komt onder meer voor in eieren, lever, vis lever olie en vette vis, zoals zalm, sardine, forel en tonijn. Maar de beste bron blijft de zon.
redactie@ode.nl
Twee recente onderzoeken bevestigen nu Apperly’s vindingen. Het eerste onderzoek werd uitgevoerd aan het Britse Imperial College London. Volgens een publicatie van de British Medical Journal Journals Online (17 oktober 2007) bleek dat vrouwen tussen de tien en negenentwintig, die een hoger percentage vitamine D innamen dan een controlegroep, veertig procent minder kans maakten om later in hun leven borstkanker te ontwikkelen.
Uit een vergelijkbaar onderzoek aan de universiteit van Californië in San Diego kwamen soortgelijke resultaten. Hier bleek dat vrouwen met een verhoogde hoeveelheid vitamine D zelfs de helft minder borstkanker ontwikkelden. Vitamine D komt onder meer voor in eieren, lever, vis lever olie en vette vis, zoals zalm, sardine, forel en tonijn. Maar de beste bron blijft de zon.
redactie@ode.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten