- reden onderwerp
- geschiedenis
- leven met papier
- soorten en maten
- recycling Reden
De reden dat ik gekozen heb voor een spreekbeurt over papier is dat papier overal om je heen is. Ik zou graag willen weten hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt.
Geschiedenis
De 1e vorm van papier ontstond ongeveer 5000 jaar geleden in Egypte. Daar groeide de papyrusplant aan de oevers van de Nijl. De stengel van deze plant werd in repen gesneden waarna ze van die repen een soort matje vlochten. Dit matje werd platgeslagen.Daarna lieten ze het platgeslagen matje drogen in de zon en zo ontstond een papyrusblad. Het “huidige” papier werd ongeveer 100 jaar na Christus door Ts’ai Lun uitgevonden in China. Hij stampte om papier te maken visnetten, oude lappen (lompen) en boomschors fijn. Daarna werd er water bijgevoegd zodat een soort brij ontstond.Door de bij op te laten drogen in de zon kreeg je een hele kwetsbare vellen papier. Deze productietechniek werd vanuit China via de Arabieren naar Europa gebracht.
Handgeschept papier
In Europa werd papier van lompen gemaakt in papiermolens.
De lompen werden in stukken gescheurd en in water gelegd. De stukjes lap werden door de houten hamers van de papiermolen die aangedreven werden via het molenrad platgeslagen.Hierdoor ontstond pulp.Pulp is een mengel van water en vezels.
De pulp werd uitgesmeerd op een schepraam (soort zeef)Het water liep weg en de vezels bleven over.Om het laatste beetje water uit de vezels te halen werden de vellen door een papierpers gehaald.Daarna werden de papiervellen aan de waslijn gehangen om te drogen. Toen de lompen op waren ging men over op het papier maken van houtJe hebt twee soorten papier dat van hout wordt gemaakt. Houthoudend en Houtvrij papier.
Houthoudend papier vergeeld op den duur. Kranten worden bv. geel als je ze in de zon laat liggen. Dit komt omdat in de pulpbrij die voor de productie gebruikt wordt nog hars en lignine zit.Bij Houtvrij papier wordt de pulpbrij gekookt waardoor de hars en lignine oplossen. Dit papier is veel sterker en zal ook niet vergelen.
De vraag naar papier werd steeds groter. Het productieproces is in de loop van de tijd steeds meer gemechaniseerd. Nu wordt papier in de papierfabriek gemaakt. Ze kunnen nu 2000 meter papier per minuut produceren. Dat is 16 voetbalvelden achter elkaar.
Leven met papier
Papier is overal om je heen.In Nederland wordt 200 kilo papier per persoon per jaar gebruikt.In Amerika is dit nog meer.In arme landen is papier schaars en wordt het dus minder gebruikt.
Soorten en maten
Papier kent vele toepassingen maar is in hoofdlijnen te verdelen in 3 groepen namelijk
- Verpakkingspapier -> dit zie je vooral in de winkels. Denk aan verpakkingen van speelgoed, eten, wasmiddel, papieren tassen etc.
- Grafisch papier (meestal bedrukt papier) -> boeken, tijdschriften, kranten, enveloppen maar ook printpapier en geld etc.
- Hygiƫnisch papier: papier wat gebruikt wordt om dingen schoon te maken en te houden. Bv. Keukenrollen, wc-papier, luiers, zakdoekjes, koffiefilters etc.
Recycling
Met oud papier wordt weer nieuw papier gemaakt. Dat heet recyclen.
- Oud papier wordt ingezameld bv. via de papierbak.
- Bij de papierfabriek wordt het papier gesorteerd in wit, gemengde soorten papier en karton en bedrukt papier.
- Het papier wordt gedompeld in water.
- Papier wordt ontinkt en gereinigd (bv. de nietjes worden eruit gehaald)
- Tegelijkertijd wordt met een ander proces begonnen. Hout wordt gemalen en zo ontstaan houtchips. Deze worden gekookt tot de cellulose vrijkomt. Alleen deze stof wordt gebruikt om nieuw papier te maken.
- De cellulose (afkomstig uit het houtproces) en het materiaal dat komt uit het oud papier proces worden samengevoegd en zo ontstaat een pulpbrij.
- De pulpbrij gaat in de papiermachine waar de pulpbrij eerst op de zeef wordt gebracht, daarna in de papierpers gaat, daarna in de droger gaat waarna het papier nog dun en glad gemaakt wordt.
- Het papier wordt op maat gesneden.
- Eventueel kan het bedrukt worden .
- Nu kan het papier weer opnieuw gebruikt worden.
Bram van Zuijlen@http://spreekbeurt.freddoweb.nl/papier/papierfr.htm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten