Opnieuw is koffie positief in het nieuws. Bleek eerder deze week dat vrouwen op leeftijd slimmer worden van driemaal daags een bakkie, nu een dagelijks kopje koffie ook de kans op leverkanker aanzienlijk te verlagen. Uit Italiaans onderzoek, waarbij de resultaten van tien onderzoeken naar de relatie tussen koffie en leverkanker zijn onderzocht, blijkt dat koffiedrinkers 41 procent minder kans hebben op leverkanker dan niet-koffiedrinkers. De onderzoeken die zijn vergeleken, kwamen uit Europa en Japan. In Europa wordt relatief veel koffie gedronken, in Japan veel minder.
Uit de resultaten bleek dat lichte koffiedrinkers (minder dan een kop per dag in Japan en minder dan drie koppen per dag in Europa) 30 procent minder kans hebben op leverkanker dan mensen die geen koffie drinken. Bij mensen die veel koffie drinken (een of meer koppen per dag in Japan en drie of meer koppen per dag in Europa) is dat zelfs 55%.
Uit de resultaten bleek dat lichte koffiedrinkers (minder dan een kop per dag in Japan en minder dan drie koppen per dag in Europa) 30 procent minder kans hebben op leverkanker dan mensen die geen koffie drinken. Bij mensen die veel koffie drinken (een of meer koppen per dag in Japan en drie of meer koppen per dag in Europa) is dat zelfs 55%.
Uit dier- en laboratoriumproeven blijkt dat bepaalde stoffen in koffie reageren met enzymen en daardoor de vorming van kanker blokkeren. Andere ingrediënten, zoals cafeïne, blijken een stimulerend effect op leverenzymen te hebben. Het precieze mechanisme achter het beschermende effect van koffie is nog niet achterhaald. Sonja Crielaard@http://gezondheid.blog.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten