Hoe sterk is de invloed van genetische aanleg op ziekte en gezondheid? Waarom worden er meerlingen geboren, hoeveel worden er geboren en wat zijn hun eigenschappen? In het boek Tweelingonderzoek. Wat meerlingen vertellen over de mens dat 13 februari aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam wordt gepresenteerd komen deze en meer vragen over meerlingen aan bod. Het boek staat onder redactie van prof. dr. Dorret Boomsma, hoogleraar Biologische Psychologie aan de VU. Bij de presentatie zal naar verwachting een grote groep tweelingen aanwezig zijn.
Aan het boek Tweelingonderzoek hebben totaal 31 onderzoekers meegeschreven. Zij presenteren nu hun bevindingen voor geïnteresseerde buitenstaanders in een publieksboek waaraan ook buitenlandse onderzoekers hebben bijgedragen. Prof. dr. Dorret Boomsma, samensteller van het boek, ontving in 2001 een Spinozapremie en beheert het Nederlands Tweelingenregister (NTR) dat gegevens bevat van circa 55.000 mensen.
Aan de hand van onderzoek naar meerlingen kunnen wetenschappers uitspraken doen over erfelijkheid. Verrassend is bijvoorbeeld te lezen hoezeer allerlei aspecten van het menselijk bestaan - denk aan leefgewoonten als roken en drinken, maar ook aan persoonlijkheid, intelligentie, depressie, migraine en hart- en vaatziekten - sterk bepaald worden door genetische aanleg, veel sterker dan mensen zich gewoonlijk bewust zijn.
Zo wordt in het boek een onderzoek beschreven over aanleg voor overgewicht. Daaruit blijkt dat bij gelijke verhoging van het aantal toegediende calorieën en bij gelijke lichaamsbeweging sommige tweelingparen slechts 4 kilo aankwamen en anderen wel 14, een verschil dat verklaard wordt door de erfelijke aanleg voor overgewicht. Dit geeft bijvoorbeeld aan dat de actuele discussie over het bestraffen van 'risicogedrag' genuanceerd benaderd moet worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten