Het eten van groenten en fruit verkleint mogelijk de kans op dikke darmkanker door te stimuleren dat schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt worden. Mensen verschillen in hun ontgiftingsvermogen doordat ze verschillend eten, maar ook door genetische aanleg, aldus onderzoekster Mariken Tijhuis van Wageningen UR in haar proefschrift. Tijhuis verdedigt haar proefschrift op 10 januari. In het proefschrift wordt het samenspel onderzocht tussen het eten van groenten en fruit en genetische verschillen in twee typen ontgiftingseiwitten, GST en NQO1. Bij 94 mensen is nagegaan in hoeverre groente- en fruitconsumptie en aangeboren verschillen de hoeveelheid GST- en NQO1-eiwitten in darmweefsel en bloed beïnvloeden. Bij 1450 mensen, van wie de helft darmpoliepen had, is bekeken of het vóórkomen van dit voorstadium van dikke darmkanker samenhangt met groente- en fruitconsumptie en aangeboren verschillen in GST en NQO1.
Er bleek geen gunstiger effect van groenten en fruit voor mensen met bepaalde aangeboren verschillen. Er hoeft geen aangepast advies voor groente- en fruitconsumptie te worden gegeven op basis van aangeboren variatie in de onderzochte ontgiftingseiwitten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten