Voeding speelt een belangrijke rol in het leven. Je hebt het eenmaal nodig om te overleven. Maar wist u ook dat voeding ook invloed heeft op uw gedrag en intellegentie? Ik vond dit artikel op internet en het is zeker de moeite waard om te lezen.
Voeding: intelligentie en gedrag
Voeding heeft niet alleen invloed op de gezondheid, maar ook op zaken als gedrag en intelligentie. Tot deze conclusie is de Amerikaanse socioloog Dr. Stephen Schoenthaler gekomen.
Grootschalig onderzoek
Schoenthaler heeft onderzoek gedaan onder gevangenisbewoners en scholieren. Hij ontdekte dat gevangenen door minder suikers te eten en meer mineralen minder gewelddadig werden en scholieren intelligenter. het eerste was aangetoond in ondermeer een gevangenis in Californië en het tweede bij meer dan een miljoen scholieren in Californië.
Voedingsdeskundigen
Schoenthaler is in kringen van voedingsdeskundigen een onbekende. Zijn bevindingen zijn vrijwel nergens gepubliceerd, hoewel zijn onderzoek tussen 1978 en 1983 werd gedaan op 803 public schools. Aan een groot aantal leerlingen zijn gedurende die jaren van overheidswegen ontbijt en lunch verstrekt. De gebruikelijke hotdogs, frietjes, softdrinks en chocolade snacks werden vervangen door volkorenbrood, vers fruit, groenten, kip en vis.
Suiker en Synthetische toevoegingen
Stelselmatig werden jaarlijks de suikerhoudende voedingsmiddelen op het menu drastisch verminderd. Behalve suiker werden ook kleurstoffen en andere synthetische toevoegingen verwijderd. Leerlingen van de bewuste scholen haalden vervolgens een aanzienlijk hoger gemiddelde bij hun studieresultaten: van elf procent beneden het landelijke gemiddelde stegen ze naar vijf procent erboven. Een voedingsexperiment met 68 jeugdige criminelen in Virginia leverde een opvallend minder gewelddadig en agressief gedrag op.
Publicatie
De resultaten van Schoenthaler onderzoek werden gepubliceerd in de International Journal of Biosocial Research, in wetenschappelijke kringen een volslagen onbekend periodiek. Onze Journal is nog maar een paar jaar oud verontschuldigde Schoenthaler zich. "De oplage is slechts 200 stuks waarvan er 100 naar universiteiten gaan". Dat hij publiceert in een blad waarvan hij zelf mederedacteur is vindt hij geen enkel probleem; zijn stukken zijn aan een beoordeling door onafhankelijke deskundigen onderworpen.
Afgedwaald van vakgebied
Dat hij als socioloog enigszins van zijn vakgebied is afgedwaald door zich met voedingsleer bezig te houden wimpelt hij bij voorbaat af: "Hij bestudeert gedragsdeterminanten en heeft alleen vastgesteld dat 'als we A doen en B gebeurt'. Wat de verklaring hiervan is hoort u mij niet zeggen. Dat vermindering van sucrose de oorzaak is of wel de synthetische additieven kan ik u echt niet zeggen. Maar het is wel een opvallend verschijnsel dat de aanvulling van de voeding door pillen met mineralen en vitaminen een groot effect heeft."
Vinger op de zere plek
In feite heeft Schoenthaler de vinger op een ander punt gelegd: de voedingsmiddelen die vooral de jeugd op straat koopt voorzien in geen enkel opzicht in de behoefte van het menselijk lichaam. Zeker niet in de periode van groei en vorming. Zijn conclusie luidt niet: iedereen moet voortaan anders eten maar wel dat sommigen een beter voeding nodig hebben om tot betere prestaties, een betere gemoedstoestand en een aangepast gedrag te komen.
Bron: NRC handelsblad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten